2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

115 millió vis maior kárigény Zalában

2014. augusztus 12. kedd, 16:15
Címkék:

Az elmúlt hetek esőzéseit követőn 18 zalai település 19 kérelmet nyújtott be vis maior támogatásra, mintegy 115 millió forint összegben – közölte Rigó Csaba az egyik érintett településen, Csatárban tartott sajtótájékoztatóján.

vismaior esozes1Tizennyolc települést szenvedett kárt a viharos esőzésben 

A megyei kormánymegbízott kiemelte, a kormány segíteni kívánja a bajba jutott önkormányzatokat. Vis maior támogatás azonban csak akkor igényelhető, ha zavar állt be az önkormányzati feladatellátásba, például a megrongálódott úton nem tudják elszállítani a hulladékot, vagy a mentő nem tud közlekedni. Az érintett 18 településen leginkább az önkormányzati utak felszíne és a vízelvezető árkok károsodtak, és teltek meg sárral, törmelékkel a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt.

Csatáron is ez történt, melynek önkormányzata 8 út és közművek, Várvölgy 9, Alsópáhok pedig 14 utca helyreállítására pályázott vis maior támogatásra, említette meg Rigó Csaba, aki a megyei katasztrófavédelem, a kormányhivatal építésügyi hatósága, a zalaegerszegi járási hivatal, valamint a közútkezelő munkatársainak kíséretében megtekintette az elmosott vízelvezető árkokat és utakat Csatárban. Rigó Csaba hangsúlyozta, a településnek a közeljövőben tartandó katasztrófavédelmi gyakorlattal is segíteni kívánnak a károk enyhítésében. De előbb megvárják a vis maior pályázat elbírálását, és annak keretében elvégzett munka után határozzák meg feladataikat.

vismaior esozes2

Mátyás László, Csatár polgármestere arról beszélt, hogy július 30-án olyan hatalmas felhőszakadás érte a falut, melyre még a legidősebbek sem emlékeznek. A lezúduló csapadék folyammá duzzadva faágakat, törmelékeket, a termőföldekről krumplit, valamint a vízelvezető árkok betonelemeit vitte magával. A település 13 útja közül 11-ben rongálta meg az útpadkát és a burkolatot, az iszapos, hordalékos víz házakba is betört. Az erős szél által kidőlt fa elszakított egy villanyvezetéket. Emiatt a szennyvízátemelő órákra leállt, ezért a legalacsonyabban fekvő házba a szennyvíz is befolyt.

A polgármester jelezte, becsléseik szerint mintegy 60 millió forintnyi kár keletkezett. A 530 lakosú falu éves költségvetése 40 millió forint, melyből nem tudják ezt megoldani. Bíznak a vis maior pályázat mihamarabbi kedvező elbírálásában. A legkritikusabb szakaszok helyreállításához 30 millió forintos támogatást igényeltek, mert annak tízszázalékos önrészét még ki tudják gazdálkodni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK