2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vágópont és zöldségfeldolgozó

2015. november 16. hétfő, 18:07
Címkék:

A Földművelésügyi Minisztérium "Termelő falu" Vidékfejlesztési programjának keretében húsz honi település kapott támogatást, közöttük a festői szépségű völgykatlanban található Egeraracsa. A szép természeti környezetben elhelyezkedő község mindkét alprogramban pályázott a vissza nem térítendő támogatásra. Az egymillió forintos önerő mellé 6,5 milliós támogatást nyertek a községi vágópont kialakítására, és mintegy másfél millió forint pályázati támogatással készre jelentették a közösségi zöldségfeldolgozó- és savanyító kisüzemet is.

egeraracsa net1

Kisüzemeket avattak Egeraracsán

Egy mintaprogram keretében, hamarosan életre keltenek egy szőlőhegyi területet és április végéig létrehoznak egy 200 csirke nevelésére alkalmas baromfikeltetőt, kapcsolódva a meglévő közösségi húsfeldolgozóhoz. Az egykori zártkertek revitalizációjára mintegy 10 millió forintot sikerült elnyerniük.

Az öngondoskodást és a kistermelői tevékenység elősegítését célzó projekt eredményeit, a harminc fővel futó közmunkaprogram sikereit is bemutatták a november derekán tartott avatóünnepség alkalmával. A pályázatok koordinálásával megbízott Herman Ottó intézet projektmenedzsere, Hogyor Veronika kiemelte: a helyi gazdaságfejlesztéssel, további ügyes stratégiák mentén, javulhatnak az itt lakók életfeltételei.

egeraracsa net2

A falu közösségi életét erősebben összekovácsolni képes feldolgozó "mini üzemek" átadási ünnepségén, a megyei közgyűlés képviseletében felszólaló Strázsai Zoltán kiemelte: tiszteletet parancsoló, hogy Dióskál, Zalaszentmárton és Egeraracsa polgármesterei, egymással együttműködve, minden pályázati forrást megragadnak, amire csak alkalom nyílik. Nagy energia befektetéssel, "mini Toscanát idéző ékszerdobozokat" hoznak létre, így téve még élhetőbbé a nagyobb városoktól távol lévő falvakat.

A helyi lakosok nevében Garai László arról szólt, hogy húszévnyi sínylődés után, végre elstartolt egy valódi községfejlesztés, és a vadászattal foglalkozók számára is segítséget jelent, hogy az eszközökkel, berendezésekkel, gépekkel jól felszerelt helyen feldolgozható a vadhús is.

Dancs László polgármester bemutatta a mérlegekkel, húsdarálókkal, elektromos szárnyas-kopasztóval, kolbász és hurkatöltővel, lánckesztyűvel, bőrköténnyel, hűtőkamrával, fagyasztóval, kés-sterilizálóval is felszerelt feldolgozót, amit a falu lakói csekély bérleti díj ellenében használhatnak, elvégezve itt, akár egy disznóvágást is. A takarítást a közmunkásokra bízzák. A zöldségfeldolgozó is kitűnően felszerelt. Az elmúlt hónapok próbaüzemi időszakában sok paradicsomlét főztek, uborkát, káposztát, kerekrépát savanyítottak, de készült itt már csipkebogyó lekvár és elindult a körteberkenye dzsem befőzése is.

egeraracsa net3

A völgyes vidéket, a víztározó tavakat a turisták egyre jobban kedvelik. A szép táj, az erdős környezet kiváló turisztikai vonzerő, ezért a halászat, horgászat, túrázás területén idegenforgalmi attrakciófejlesztés kezdődhet. A nemrég új falugondnoki busszal gazdagodott községben elkészültek a tervek a szennyvízelvezetés megoldására. Pályázati segítséggel tovább modernizálják a közösségi házat, és a helyi rendezvények lebonyolítását segítve, terveznek egy zsindelytetős, nyitott pajtát. Tavasszal indul a temetői út és egy mellékút megújítása 13 milliós pályázati erő ráfordításával.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK