2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Minél több építési beruházásra lenne szükség

2011. december 17. szombat, 17:25
Címkék:

A za­la­eger­sze­gi me­gyei kór­ház sür­gős­sé­gi cent­ru­má­nak ki­ala­kí­tá­sa, a ka­pos­vá­ri bel­vá­ros funk­ció­bő­ví­tő re­konst­ruk­ci­ó­ja, a pacsai Za­lai Ba­rom­fi-­fel­dol­go­zó lé­te­sí­té­se, a büki ál­lat­ele­del-gyár új üze­mé­nek meg­épí­té­se mind mu­tat­ja azt a vál­to­za­tos kí­ná­la­tot, amit a ZÁÉV Zrt. kép­vi­sel a ha­zai ma­gas­épí­té­si ága­zat­ban. Az épí­tő­ipar azon­ban to­vább­ra sincs könnyű hely­zet­ben; szin­te tel­je­sen le­állt a pi­a­ci la­kás­épí­tés, jó­for­mán csak az uniós be­ru­há­zá­si pro­jek­tek ad­nak fel­ada­tot.

 

Látványos tetőszerkezet a sárvári fürőben.


Ho­gyan tud­ta tel­je­sí­te­ni üz­le­ti ter­vét a Za­lai Ál­ta­lá­nos Épí­té­si Vál­lal­ko­zó Zrt. – Peresztegi Im­re ve­zér­igaz­ga­tót kér­dez­tük.

– Igaz­ga­tó­sá­gunk ál­tal jó­vá­ha­gyott üz­le­ti terv alap­ján dol­goz­tunk eb­ben az év­ben is. A gaz­da­sá­gi re­cesszi­ó­val szá­mol­va a terv­ké­szí­tés so­rán több­fé­le ter­vet ké­szí­tet­tünk, me­lyek a mi­ni­má­lis kö­ve­tel­mé­nyek sze­rint tel­je­sül­nek az idén. Lé­nye­ges­nek tar­tom, hogy tár­sa­sá­gunk az épí­té­si pi­ac sta­bil sze­rep­lő­je. Bír­juk meg­ren­de­lő­ink bi­zal­mát. A szer­ző­dé­ses kö­te­le­zett­sé­ge­in­ket a ko­ráb­bi évek­nek meg­fe­le­lő­en ha­tár­idő­re, és a tő­lünk meg­szo­kott mi­nő­ség­ben tel­je­sí­tet­tük.

Saj­nos a cég­cso­port ár­be­vé­tel és ered­mény te­kin­te­té­ben is el­ma­rad a ter­ve­zett szint­től, de ered­mé­nyes évet zá­runk 2011-ben is. Ki­emel­ném azt is, a fog­lal­koz­ta­tot­ta­ink lét­szá­mát az el­múlt évi bő­ví­tés után meg tud­tuk tar­ta­ni, bíz­va ab­ban, hogy az épí­tő­ipar­ra, mint a re­ál­gaz­da­ság fon­tos ele­mé­re szük­sé­ge lesz a nem­zet­gaz­da­ság­nak. Köz­tu­dott, hogy a gaz­da­sá­gi vál­ság ha­tá­sá­ra csök­ken az épí­tő­ipar jö­ve­de­lem­ter­me­lő ké­pes­sé­ge, en­nek el­le­né­re bér­eme­lést haj­tot­tunk vég­re azért hogy rész­vény­tár­sa­sá­gunk mun­ka­tár­sa­i­nak ne csök­ken­jen net­tó bér­re az sze­mé­lyi jö­ve­de­lem­adó vál­to­zá­sok mi­att.

– Mi­lyen meg­bí­zá­sok­nak tet­tek ele­get az idén?

– Mű­kö­dé­si kör­ze­tünk alap­ve­tő­en nem vál­to­zott, így idén is je­len­tős ma­gas­épí­té­si pro­jek­te­ket va­ló­sít­hat­tunk meg a Du­nán­tú­lon és Bu­da­pes­ten. Szer­ző­dé­ses kö­te­le­zett­sé­ge­ink eb­ben az év­ben az ok­ta­tás, az egész­ség­ügy, va­la­mint a tu­risz­ti­ka és az ipar te­rü­le­tén ad­tak je­len­tős nagy­ság­ren­dű ki­vi­te­le­zé­si fel­ada­to­kat.

Ezek kö­zött meg­em­lít­he­tem a büki, a sár­vá­ri va­la­mint a zalakarosi für­dő­fej­lesz­tést, me­lye­ket 2011-ben fe­jez­tünk be. Egész­ség­ügyi be­ru­há­zá­si pro­jekt­je­ink kö­zül min­den­kép­pen ki­emel­ném a za­la­eger­sze­gi me­gyei kór­ház új sür­gős­sé­gi be­teg­el­lá­tá­si osz­tá­lyá­nak ki­ala­kí­tá­sát. A köz­ok­ta­tá­si inf­rast­ruk­tú­ra fej­lesz­té­se te­kin­te­té­ben Böhönyén és Balatonszentgyörgyön újí­tot­tunk fel is­ko­lá­kat.

 

A zalakarosi fürdő új fogadóépülete

 

Ipa­ri fej­lesz­tést szol­gá­ló pro­jek­tünk volt a Nest­lé büki ál­lat­ele­delgyá­rá­nak bő­ví­té­se, ahol új üze­met lé­te­sí­tet­tünk. Za­la me­gyei cég­ként fon­tos fel­ada­tunk­nak te­kin­tet­tük a pacsai ba­rom­fi­fel­dol­go­zó zöld­me­zős be­ru­há­zá­sát, va­la­mint a za­la­eger­sze­gi Pylon Kft. te­lep­hely­bő­ví­té­sét. A vá­ros­köz­pont­ok funk­ció­bő­ví­tő re­konst­ruk­ci­ó­ján dol­goz­tunk Vas­vá­ron, Körmenden va­la­mint Ka­pos­vá­ron. A városrehabilitációs pro­jek­tek­ből ki­emel­ném Len­ti ön­kor­mány­za­tá­nak meg­bí­zá­sát is.

A la­kás­épí­tés tel­je­sen le­állt, sem ön­kor­mány­za­ti, sem ma­gán­ren­de­lés­re nem épí­tet­tük la­ká­so­kat. Saj­nos el­mond­ha­tó, hogy a ke­res­ke­del­mi meg­ren­de­lé­sek is vissza­es­tek, ha­bár Keszt­he­lyen az el­ső ne­gyed­év­ben ad­tuk át a Lidl áru­há­zat. Je­len­leg a Coca-Cola zalaszentgróti ás­vány­víz-pa­lac­ko­zó üze­mé­ben dol­go­zunk, ahol szin­tén te­lep­hely­fej­lesz­tést haj­tunk vég­re. No­vem­ber­ben pe­dig meg­kezd­tük a Ba­la­ton-par­ti sé­tány át­épí­té­sét Keszt­he­lyen. Igyekeszünk te­kin­tet­tel len­ni a má­jus elsejei tu­risz­ti­kai sze­zon­nyi­tó­ra, ezért a ter­vek sze­rint a te­rü­let na­gyobb ré­szén ad­dig­ra már be­fe­jez­zük a mun­ká­la­to­kat.

– Ön sze­rint mi okoz­za az épí­tő­ipar je­len­le­gi prob­lé­má­it a gaz­da­sá­gi vál­sá­gon kí­vül?

– Be­szél­nünk kell az ága­za­ton be­lü­li ko­moly pénz­ügyi prob­lé­mák­ról, ami leg­in­kább ab­ból fa­kad, hogy az uni­ós pro­jek­tek erő­sen utó­fi­nan­szí­ro­zot­tak. Mi­u­tán, nagy volumenü pro­jek­te­ket va­ló­sí­tunk meg, cé­günk­nek ko­moly nagy­ság­ren­dű pénz­esz­kö­zö­ket kell biz­to­sí­ta­nia a ter­me­lés pénz­ügyi fi­nan­szí­ro­zás­hoz.

Emel­lett be­szál­lí­tó­ink, al­vál­lal­ko­zó­ink idő­be­ni ki­fi­ze­té­sét is szem előtt tart­juk, ami így összes­sé­gé­ben mind­ig ne­héz fel­adat elé ál­lít­ja cé­günk me­nedzs­ment­jét. Kö­te­le­zett­sé­ge­ink­nek ugya­nak­kor mind­ig ele­get te­szünk, és így kí­vá­nunk ten­ni a jö­vő­ben is.

 

kaposvar foter

 

– Mi­lyen fel­ada­tok­ra szá­mí­ta­nak a 2012-es esz­ten­dő­ben?

– Úgy vé­lem, az uni­ós pro­jek­tek vál­lal­ko­zás­ba adá­sa, a köz­be­szer­zé­si pá­lyá­za­tok fel­gyor­sí­tá­sa se­gít­het az épí­tő­ipa­ron. Az ál­la­mi, ön­kor­mány­za­ti meg­bí­zá­sok gyor­sí­tá­sát a 2012. ja­nu­ár 1-vel élet­be­lé­pő mó­do­sí­tott köz­be­szer­zé­si tör­vény is elő­se­gít­he­ti. Bí­zom ab­ban, hogy ez meg­tör­tén­het, an­nál is in­kább, mi­vel az épí­tő­ipar az az ága­zat, mely­nek tel­je­sít­mény­nö­ve­ke­dé­se leg­gyor­sab­ban hat a re­ál­gaz­da­ság nö­ve­ke­dé­sé­re, a fog­lal­koz­ta­tott­ság bő­ví­té­sé­re. Ezért is len­ne szük­ség mi­nél több épí­té­si be­ru­há­zás­ra.

Kér­dé­sé­re vá­la­szol­va, 2012-ben is sze­ret­nénk részt ven­ni az uni­ós egész­ség­ügyi és ipa­ri cé­lú fej­lesz­té­sek­ben. Szá­mí­tunk ar­ra is, hogy a ré­gi­ónk­ban erős­nek szá­mí­tó ága­zat, a gyógyturizmus ugyan­csak újabb be­ru­há­zá­si le­he­tő­sé­ge­ket kí­nál szá­munk­ra – mond­ta Peresztegi Im­re ve­zér­igaz­ga­tó.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK