2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Látványos építészeti kivitelezések

2015. december 30. szerda, 14:37
Címkék:

A ZÁÉV Építőipari Zrt. tavaly decemberben ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Akkor az elkövetkező évek céljaként fogalmazták meg a stabil gazdálkodás fenntartását, és piaci pozíciójuk további erősítését. Magyarország meghatározó magasépítési vállalata idén működésének 66. életévébe lépett. Hogyan látják helyzetüket, jövőjüket, arról Peresztegi Imre vezérigazgatót kérdeztük. 

zaev sp

Eredményes évet zár a ZÁÉV Zrt.

 – A stratégia, amit kialakítottunk, és ami mentén dolgozunk, azt gondolom, teljesen helyesnek és sikeresnek bizonyult. Ennek eredményeként válhatott a ZÁÉV meghatározó szereplővé a magasépítésben a hazai építőipari piacon. Cégcsoportunknak ahhoz az árbevételi nagyságrendhez, amelyben működni kívánt, erős regionális rendszert kellett felépítenie. A regionális feladatvállalást az indokolta, hogy Zala megyében kevesebb a magasépítési beruházás, továbbá az, hogy nagyvállalatként a munkák elnyerése tekintetében kisebb projektekben nem elvárható eredményt elérni. A nagyobb beruházásokban ellenben igen, ami nemcsak a Dunántúlon és a központi régióban jelent számunkra folyamatosan megbízást, hanem az ország egész területén. 

– Számokban kifejezve milyen évet zár a ZÁÉV 2015-ben?  

– Építés-szerelési árbevételünk a tervezett szinten várhatóan 15 milliárd forint körül alakul 2015-ben, ami cégcsoport szinten mintegy 16 milliárdos árbevételt jelent. Nyereséggel zárhatjuk az idei évet, annak ellenére, hogy a bérek és a költségek egyaránt emelkedtek. A foglalkoztatotti létszám tekintetében minimális bővítésben gondolkodtunk. Jelenleg 160-170 fő a saját alkalmazottaink száma, a termelő befektetéseinkben 80–100 fő körüli a létszám. Kiemelném, hogy jó együttműködésben dolgozunk a beszállítókkal és alvállalkozókkal a projektek kivitelezésében, melynek alappillére cégünk egyik erőssége, miszerint partnereinket rendre korrekt módon, a szerződésnek megfelelően fizetjük ki.

– Milyen kivitelezéseket végeztek az idén?

– Úgy vélem, az idén kivitelezett projektek is méltán öregbítették a ZÁÉV nevét. A teljesesség igénye nélkül említeném meg Szombathelyen az Agora művelődési és sportház kialakítását, valamint a püspökség számára a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium új épületének létrehozását és kollégiumának felújítását. Körmenden a Batthyány-kastélyban Örökségközpontot alakítottunk ki, és a sportcsarnok bővítését, átalakítását végeztük el.  Pécsett Regionális Vérellátó központot építettünk. Ez mind olyan speciális feladat, melyek kivitelezését a ZÁÉV együttműködésben partnereivel tudja vállalni, többnyire a megrendelők megelégedésére. 

A megyét tekintve dolgoztunk a hévízi Szent András-kórházban, ahol terápiás centrumot és uszodát építettünk, a keszthelyi kórházban laboratóriumot és orvosi rendelőket, a nagykanizsai kórházban új sürgősségi osztályt alakítottunk ki. Zalaegerszegen a szívcentrum épülete elkészült, a régi kórházi épületek felújításán azonban még dolgozunk konzorciális partnereinkkel együttműködve. Szintén befejeződött Zalaegerszegen a Deák téri lakóingatlan beruházása, amely hozzájárul a Piac tér látványos megújulásához. 

zaev ep

– Több ágazatban munkaerőhiányról beszélnek. Mennyire érinti ez a probléma az építőipart? 

– Az idei évben érezhetővé vált Nyugat-Dunántúlon az építőipari szakemberek hiánya több szakmában is. A jövőre nézve ez nagy kihívást jelent; hogyan tudunk humánerőforrást biztosítani feladataink megvalósításához. Nemcsak a kétkezi mesteremberek, de irányító mérnökök és építésvezetők is hiányoznak a rendszerből. Cégünk egyébiránt jelentős energiát fordít a szakember-utánpótlásra. Nagykanizsán és Zalaegerszegen évek óta szakmunkásképzést folytatunk, gyakorlati helyszínként tanműhelyeinkben és munkahelyeinken. Fontosnak érezzük a fiatalok képzését, munkába állítását, ebben nemcsak üzleti szempontok vezérelnek bennünket. A szakember-megtartás érdekében július elsejével jelentős bérfejlesztést hajtottunk végre, hogy munkatársainkat  versenyképes jövedelemmel tudjuk foglalkoztatni.    

Zalaegerszeg önkormányzata ösztöndíjat biztosít a szakképzéshez, a támogatott szakmák között  megtalálhatóak az építőipari szakmák is. Külön kiemelendő, hogy nemcsak helyi fiatal, hanem bárki, aki itt, Zalaegerszegen a szakképzésben tanul, ösztöndíjat kap. Ennek üzenete egyértelműen pozitívnak ígérkezik a helyi szakképzett munkaerő leendő biztosításához, és a munkaerő elvándorlásának megfékezéséhez.  

A jelenlegi munkaerőhiány mielőbbi megoldása érdekében, úgy vélem, a szakmunkás- és mérnökképzés mellett a technikusképzésre is hasonló figyelmet kell fordítani. Ez az igény jelentkezik az építőiparban is, hiszen a termelés, kivitelezés irányításában jól képzett, középfokú végzettségű szakemberekre is szükség van. A munkaerő megtartásához nemzetgazdasági szinten nagyobb jövedelmet kell biztosítani a kétkezi dolgozóknak a kkv-szektorban, de a nagyvállala-toknál a mesterembereknek is.

– Hogyan tekint a jövő elé, növekedhet az építőipar teljesítménye?

– Azt gondolom, hogy a magasépítésben is lesz annyi feladat az országban, ami kellő alapot ad cégünknek is a további sikereinkhez és a foglalkoztatás fenntartásához. A ZÁÉV az elmúlt években a lakásépítési piac stagnálása következtében a középületek, közintézmények és műemléképületek kivitelezésében találta meg szerepét, amit országszerte projektek sora bizonyít. Ez a tendencia folytatódik, hiszen továbbra is várhatóak beruházások az egészségügy, a műemlékvédelem, az egyéb intézmények és a sport terén. 2016 második felében már megjelennek a gazdaságfejlesztést szolgáló európai uniós pályázati kiírások. Várható a lakásépítés növekedése is, hiszen a kormány által idén bevezetett támogatási konstrukcióknak már érződik a hatása. Ha növekszik a foglalkoztatás, növekszik a reálgazdaság, az embereknek több jövedelme lesz, akkor a fizetőképes kereslet elmozdíthatja az új lakásépítést a mai alacsony szintről – összegzett Peresztegi Imre vezérigazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK