2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Felülmúlta a várakozásokat

2016. január 06. szerda, 17:40
Címkék:

Az elmúlt évben 29 megyeszékhelyi kis- középvállalkozás részesült fejlesztési hiteleihez kamattámogatásban Zalaegerszeg város és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kamattámogatási programja révén. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a városházán.

zoli andras

Sikeres az önkormányzati kamattámogatási program

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, az új városvezetés a helyi gazdaságfejlesztés mellett a vállalkozásokat segítő szervezetekkel való szorosabb együttműködést jelölte ki legfontosabb feladatának. Ezen elgondolás alapján dolgozták ki a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal együtt azt az országosan egyedülálló kamattámogatási programot, amit a város közgyűlése egyhangúlag fogadott el tavaly áprilisban. Ennek lényege, hogy az önkormányzat átvállalja a helyi vállalkozásoktól a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól felvett beruházási hiteleik kamatterhének nagy részét, így azoknak csak minimális, 0,9–1,9 százalék közötti kamatot kell fizetniük. Az önkormányzat erre a célra saját forrásból évente tíz millió forintot biztosít öt éven keresztül. Az ügyfelek a hitelkérelemmel egyidejűleg nyújthatják be kamattámogatási kérelmüket a vállalkozásfejlesztési alapítványhoz.

A polgármester kiemelte, felülmúlta várakozásaikat a kamattámogatási rendszer sikere, mellyel a helyben működő, illetve újonnan induló kisvállalkozásoknak kívánnak segítséget nyújtani fejlődésük érdekében. Térségben gondolkodva tervezik, hogy ezt a lehetőséget kiterjesztik a városkörnyéki településekre.

Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertette, hogy 2015-ben a kamattámogatási program keretén belül több mint 207 millió forint beruházási illetve forgóeszközhitelt folyósítottak az igénylők számára, ebből 162 millió forintot kétszázalékos, míg 45 millió forintot háromszázalékos kamattal. A kamattámogatás öt évre szerződött összege meghaladja a 18 millió forintot, melyből több mint egy millió forintot az elmúlt évben használtak fel.

Eddig 29, köztük 4 kezdő vállalkozás részesült kamattámogatásban. A hiteligénylők 45 százaléka hölgy, ami kiemelkedőnek számít. Tevékenységi körük jellemzően kozmetika, szépségápolás, valamint különféle szolgáltatások. A termelő ágazatban egy cukrászműhely létesítését, és egy fémszerkezet-gyártással foglalkozó cég beruházását segítették. Hitelcél főként ingatlanvásárlás volt székhely, telephely létrehozása érdekében, illetve haszongépjármű-beszerzés.

A Jeremie program hétéves ciklusa ugyan zárul, de várhatóan 2016 májusáig még igényelhető mikrohitel a vállalkozásfejlesztési alapítványnál, amit a zalaegerszegi kamattámogatási programmal kombinálva is tudnak nyújtani a vállalkozóknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK