2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Európai mikrohitel csúcstalálkozó

2013. október 10. csütörtök, 05:57
Címkék:

A Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat meghívására Budapesten tanácskoztak Európa mikrohitel hálózatainak vezetői a közelmúltban. A rangos szakmai eseményen részt vett Jorge Ramirez Puerto, a European Microfinance Network (EMN) igazgatója mellett az Egyesült Királyság mikrofinanszírozási hálózatának ügyvezető igazgatója, Németország, Belgium, Spanyolország, Olaszország valamint az északi skandináv országok hálózatainak vezetői. Zala megyét Nagy András, a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány ügyvezetője képviselte, aki nagy érdeklődés mellett mutatta be a CREDINFO hitelinformációs rendszert.

Magyarország számára külön jelentőséggel bír, hogy a tanácskozáson az európai szakmai kérdések megvitatása mellett külön napirend volt a magyarországi mikrofinanszírozási szektor áttekintése is, melynek során a fórum résztvevői szakmai ajánlásokat, direktívákat fogadtak el a magyar döntéshozók számára. A nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével meghatározott ajánlások magukban foglalják a mikrofinanszírozó szektorra vonatkozó legfontosabb jogi szabályozási direktívákat valamint a közpénzekből történő programfinanszírozás legfontosabb alapelveit is. Közös volt az az álláspont, miszerint a jogi szabályozás tekintetében Magyarország nagyon jól teljesít.

Európában az elsők között itt tették lehetővé non-profit alapítványok számára a mikrohitelezés lehetőségét. Pillanatnyilag kizárólag ezek a vállalkozásfejlesztési alapítványok folytatnak olyan mikrohitelezési tevékenységet Magyarországon, mely során a program pozitív társadalmi hatása nagyobb jelentőséggel bír, mint a pénzügyi megtérülési szempontok. Mint ismert a mikrofinanszírozás lényege, hogy olyan ügyfelek számára nyújt kisebb összegű kölcsönöket, akik a profit orientált pénzügyi szolgáltatóknál csak korlátozott mértékben hitelképesek elsősorban gazdaságossági és kockázati megfontolások miatt. Magyarországon a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorciumot alkotó megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok jelentik ennek a finanszírozásnak a gerincét. Az alapítványok által jelenleg kezelt hitelek összege meghaladja a 32 milliárd forintot, amely több ezer magyar család boldogulását szolgálja.

A rendezvénysorozat részeként megtartott nemzetközi konferencia 15 országból érkező résztvevői megerősítették, hogy a magyar tapasztalatok átvételét szorgalmazzák! Külön kiemelték a vállalkozásfejlesztési alapítványok szakmai tevékenységének jelentős nemzetközi szerepét is. Pozitív példaként hozták fel a teljesen magyar fejlesztésű – Nagy András ZMVA igazgató által bemutatott – CREDINFO hitelinformációs rendszert, mely már most jelentős nemzetközi díjakban részesült. A nagy nemzetközi érdeklődésre való tekintettel a rendszer már működik Norvégiában, illetve a DIFASS projekt keretében bevezetése folyamatban van Szlovákiában, Spanyolországban és Olaszországban is. A rendezvény sorozat vendégei között jelen voltak az EMN Jogi és Szabályozási munkacsoportjának tagjai is, akik székesfehérvári látogatásuk során az RVA szakmai tevékenysége mellett a CREDINFO rendszert is tanulmányozni kívánták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK