2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Elsőbbségadás a főpályának

2016. január 11. hétfő, 13:50
Címkék:

Hétfőn adták át forgalomnak a zalaegerszegi északi tehermentesítő út második szakaszát, melynek építése az elmúlt év decemberében fejeződött be. Az új másfél kilométer hosszúságú út a Vágóhíd utcától a Kiskondás étterem mögötti területet felhasználva, a Hock János utcára való csatlakozással épült meg, amelyen immár a Jákum utcától lehet közlekedni.

elkerulo4

Átadták a tehermentesítő út második szakaszát

Gecse Péter alpolgármester a forgalmi renddel kapcsolatosan elmondta, a 2x1 sávos útszakaszon három járműosztályozós csomópontot létesítettek a Falumúzeum és a Malom utcákat érintve illetve az Interspar áruház északi oldalán (ami magánberuházásban készült el). A csomópontok teljes értékűek, minden irányt kiszolgálnak. Fontos kiemelni, hogy az innen érkezőknek elsőbbséget kell adniuk a főpályán közlekedőknek. A gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében kijelölt gyalogátkelőhelyeket létesítettek a Hock János úti csatlakozásnál, valamint a Malom és a Falumúzeum utcáknál, ahol sárga villogókat is telepítettek. Az Andráshida felöl érkezők már a Hock János úti csatlakozásnál balra kanyarodva rátérhetnek a tehermentesítő útra, ahogy az Interspar parkolójából is mindkét irányba.

Az alpolgármester továbbá elmondta, az új útszakaszt megelőzésképpen egy speciális gumiőrleménnyel készült aszfaltréteggel látták el, csökkentve ezzel a zajhatást. Ennek igényét a lakosság már a kivitelezés megkezdésekor illetve a decemberi közmeghallgatáson is jelezte. Ezért tavasszal kötelező módon zajterhelés-mérést végeznek, a szükséges zajvédő falak megépítése érdekében egyeztetni fognak az érintett képviselőkkel és a lakossággal. A gyalogos közlekedés megkönnyítésére, az út mellett, ahogy az első ütemben, zúzalékos felületet létesítenek, ahol lehet.

elkerulo1

Az átadáson Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a belvárosi rehabilitációs projekt részeként először a Piac tértől a Vágóhíd utcáig, a folytatásban pedig a Vágóhíd utcától a Hock János úti csatlakozásig épült meg a tehermentesítő út, mely a belváros, a Rákóczi és a Kazincy tér forgalmát hivatott csillapítani. Az új 1570 méteres szakasz kivitelezését 360 millió forint uniós támogatásból valósították meg. Mint mondta, dolgoznak azon is, hogy az elkövetkező időszakban a stadion irányába tovább épülhessen az elkerülő, amely eltereli a forgalmat a 76-os út Zalaegerszeg belvárosi szakaszáról.

Vigh László országgyűlési képviselő a belváros tehermentesítésének fontosságát emelte ki. Mint mondta, lesznek források arra, hogy a belváros forgalmának csökkentését megoldják.

A zajcsökkentés érdekében a létesítmény teljes szakaszán az aszfalt kopóréteg környezetbarát MOL gumibitumen felhasználásával készült.

Eichinger Attila, a Mol Magyarország Zalai Finomító vezetője elmondta, a gumibitumen olyan különleges útépítési kötőanyag, amelyet bitumen és használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény felhasználásával állítanak elő. Alkalmazásának előnyei, hogy a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartamú, ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, a nagy forgalmi terhelésnek sokkal jobban ellenáll, ezért nem nyomvályúsodik. Mindez alacsonyabb fenntartási költséget eredményez. Emellett kisebb a menetzaj, a rövidebb fékút miatt pedig nagyobb a közlekedésbiztonság.

elkerulo5

A most átadott zalaegerszegi útszakaszhoz mintegy 200 tonna gumibitument gyártottak, amellyel 5000 db használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járul hozzá a MOL.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK