2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Elkészült az Edelmann új telephelye

2015. december 14. hétfő, 18:24
Címkék:

A beruházás helyi és nemzetgazdasági szinten is értékes teljesítmények előtt nyitja meg a kapukat, és jól illeszkedik ahhoz a lendülethez, ami ma Zalaegerszeget jellemzi – hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter az Edelmann Hungary Packaging Zrt. az északi ipari parkban létesített új gyárában.

edelmann1

Helyszínbejárás Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel

Seszták Miklós méltatta a német Edelmann cég eredményeit, fejlesztési törekvéseit, ami mint mondta, egybevág a magyar kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseivel. A vállalat  ugyanis jelentősen növelni kívánja termelését, exportját, bővíteni szeretné innovációs tevékenységét, és munkavállalói létszámát 2018-ig.

Beszélt arról, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter a napokban jelentette be, idén 2,4 százalék alatt marad a gazdaság GDP-arányos hiánya, és a tavalyi 3,7 százalékos növekedést követően idén három százalék körül lesz a gazdaság bővülése. Ebből adódóan a magyar gazdaság nemcsak növekedési pályán van, de gyorsabban is fejlődik, mint az európai uniós átlag. A növekvő exportteljesítmény, a javuló foglalkoztatottsági adatok, a vállalkozások és a háztartások csökkenő terhei, mind azt mutatják, hogy a magyar reformok működnek – hangsúlyozta.

edelmann3

Kitért arra, hogy a 2020-ig tartó uniós ciklus legfőbb nyertesi a hazai kis- és középvállalkozások lesznek, hiszen hozzájuk kerül majd a források egyharmada. Magyarország továbbá 150–250 milliárd forint direkt fejlesztési forrást szeretne lehívni Brüsszelből a korábbi időszak 9-10 milliárdos összegével szemben. Mivel ez a lehetőség akkor a nem megfelelő nyelvtudás és az információ hiánya miatt nem kapott kellő figyelmet, a kormány létrehozta a Magyar Fejlesztési Központot. A www.palyazatokmagyarul.eu honlapján a brüsszeli kiírások megjelenésüktől számítva 24 órán belül magyar nyelven is olvashatóak lesznek pályázók számára, akik segítséget is kapnak a pályázatbeadás folyamatában. A megvalósult jó példákat pedig www.nyeromagyarok.eu honlapon mutatják be, közölte Seszták Miklós.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, a beruházási kedv növekedésének köszönhetően az elmúlt időszakban 1791 új munkahelyet létesítettek a vállalkozások a városban, és jövőre hasonló nagyságrendű bővülés várható. Mindez megmutatkozott abban is, hogy idén 31 százalékkal, a tavalyi 3,2 milliárd forintról 4,2 milliárdra emelkedett a helyi iparűzési adó összege. A munkanélküliségi ráta az elmúlt év végi 4,7 százalékról mostanra 3,2 százalékra csökkent.

A polgármester hangsúlyozta, az Edelmann 4,5 milliárd forintos beruházása összegét tekintve a térség legnagyobb ipari fejlesztése 2001 óta. Közel félmilliárd forint központi támogatás is segítette a 12 ezer négyzetméteres új csarnok megépítését, ahol 100 új dolgozó kezdheti meg munkáját. Jelezte, a nyomdaipari céggel újabb iparterület adásvételéről tárgyalnak.

edelmann2

Czirkl György, az Edelmann Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínbejáráson elmondta: elkészült a gyárcsarnok épülete és gépészete, amit az gépek betelepítése követ. Terveik szerint márciusban kezdik meg az átköltözést a jelenlegi, Göcseji úti üzemükből. Várhatóan április-májusban adják át az új telephelyet, ahol a tavalyi 185-an fővel szemben már 237-en fognak dolgozni.

Elhangzott, a Zalai Nyomda vezetése tíz évvel ezelőtt tervezte már a fejlesztést, de a körülmények ezt akkor nem tették lehetővé, csak az Edelmann csoport 2010-es tulajdonszerzése nyitotta meg a beruházás lehetőségét. Jövőre 6 milliárd forint feletti árbevétellel, míg 2018 végére már 8 milliárd forint körüli összeggel számolnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK