2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egészségesebb ivóvíz

2015. november 05. csütörtök, 16:46
Címkék:

Arzén, vas- és magánmentes, egyszóval egészséges ivóvíz – ez az eredménye a Zalavíz szolgáltatási területén végrehajtott beruházásnak, melynek során többek között új tisztítóművet létesítettek a Zalaegerszegen, a Nyugati Vízműtelepen. A mintegy 4,3 milliárd forintba kerülő ivóvízminőség-javító projekt átadási ünnepséggel zárult pénteken.

zalaviz avat net1

Befejeződött a Zalaegerszeg térségi
ivóvízminőség-javító projekt

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára elmondta, hogy hazánk az uniós csatlakozáskor kötelezettségeket vállalt az ivóvíz minőségének javítása és a csatornafejlesztések terén. Mindez egybevág a kormány gondolkodásmódjával, a magyar alaptörvény is kimondja, állampolgári jog az egészséges ivóvízhez való hozzájutás. Mint fogalmazott, a zalai beruházás éppen ezért jelentős a megyeszékhely és a többi érintett település számára. A kormány elfogadta a hulladékstratégiát, ezen belül a hulladékszállítás és -feldolgozás kérdésének megoldását. A stratégia megvalósítása munkahelyteremtő beruházásokat is eredményez, érdemes Zalaegerszeg városának az ebben rejlő lehetőségekkel is foglalkoznia, javasolta.

zalaviz avat net2

Vigh László országgyűlési képviselő az ivóvíz megbecsülésére, a környezet védelmére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a világ számos pontján az ivóvíz ára a benzinével egyenlő, miközben mi pazarolunk, öntözésre használjuk az ivóvizet.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a projekt legfőbb üzenetének a megyeszékhely és a projektben érintett 15 település összefogását tartja. Kiemelte, Zalaegerszeg térségben gondolkodik. A jövőben is olyan fejlesztéseket kíván megvalósítani a környékbeli településekkel, amelyben össze tudják kapcsolni a város TOP programját a megyeivel.

zalaviz avat net3

Bali Zoltán, az önkormányzati társulás elnöke elmondta: Milejszeg, Becsvölgye és Bagod kutjaiból magas arzéntartalom miatt nem tudtak egészséges ivóvizet biztosítani az innen ellátott településeknek. A beruházás során Zalaboldogfán két víztárolót, Csonkahegyháton egy új víztornyot létesítettek, és 70 kilométernyi vízvezeték-hálózatot építettek meg. A nyugati vízműtelep új tisztítóműve biztosítja, hogy minden település immár egészséges ivóvizet kapjon. Zalaegerszeg nyugati részét érinti a beruházás, a Vizslaparkot, a Landorhegyet, a Kertvárost és a tőlük nyugatra eső városrészeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK