2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A PE irányítja a mechatronikai mérnökképzést

2016. február 11. csütörtök, 18:07
Címkék:

A zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzést február elsejével átvette a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE). A váltást együttműködési megállapodás megkötésével tették hivatalossá. A dokumentumot Zalaegerszeg Önkormányzata, Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány és a Pannon Egyetem vezetése február 9-én írta alá a városházán.

PE egyutt alair net2

 Magas színvonalon és minőségben

Balaicz Zoltán polgármester, aki korábban kilenc éven át a közalapítvány elnöki tisztségét is betöltötte, arról beszélt, hogy az önkormányzat számára fontos stratégiai kérdés a helyi felsőoktatás minősége. Mint fogalmazott, ez nemcsak a helyi gazdaságfejlesztés és a helyi vállalkozásokkal való együttműködés, de a város tudományos és közösségi életének színesítése, presztízsének növelése szempontjából is értékadó.

A polgármester a 2002 szeptemberében elindított műszaki képzést jó döntésnek nevezte, hiszen, mint mondta, azóta mindenki el tudott helyezkedni, sőt a helyi cégek többszörösét tudnák felvenni az itt végzett mérnököknek. A képzés fejlődésének állomásaiból kiemelte, hogy a duális mechatronikai mérnökképzés az országban elsőként Kecskeméttel egy időben indult el 2012-ben Zalaegerszegen, amely sikerre vezetett, és melynek kiterjesztésével segíteni tudják az együttműködő vállalatokat.

Balaicz Zoltán méltatta a Pannon Egyetemmel való korrekt megállapodást, melynek révén a városban és térségében nagy lendületet kapó gazdaságfejlesztéshez az egyetem komoly segítséget tud nyújtani. Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben 1800 új álláslehetőséget teremtettek a helyi cégek, melyek idén további ezer fő felvételét tervezik. Az új munkahelyek tekintetében jelentős a mérnökigény, melynek teljesülése érdekében elengedhetetlen a Pannon Egyetem és a város szoros együttműködése. A cégek által kínált helyeket betöltik a friss diplomás szakemberek, mivel megfelelő létszámú mérnök végez majd a zalai megyeszékhelyen.

PE egyutt alair net1

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora felidézte, hogy a jelenlegi intézményi struktúra a 2000-es felsőoktatási integrációs folyamat eredményeként jött létre. Ennek révén létesült a Keszthelyi Georgikon Kar valamint és a Nagykanizsai Kampusz, melyek a veszprémi anyaintézmény szerves részét képezik.

A rektor kiemelte, amikor a felsőoktatási államtitkárság úgy döntött, hogy a Pannon Egyetemhez csatolja a kart, örömmel fogadták a zalaegerszegi műszaki képzés átvételét. Mint mondta, megtiszteltetésnek és sikernek könyvelik el, hogy egy fejődés előtt álló, önkormányzati támogatást élvező képzés gazdái lehetnek. A kihívásnak megfelelni kívánnak, és igyekeznek a zalaegerszegi kart a jól működő hálózatos struktúrájukba integrálni, és megtartani azt az önállóságot, amit az intézmény a helyi önkormányzattal és gazdasági szereplőkkel alakított ki.

Dr. Szalai István dékán kitért arra, hogy a Pannon Egyetem Mérnöki Kara a zalaegerszegi képzést egy újonnan létesített szervezeti egységre, a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetre bízta. Mint mondta, az átadás-átvétel befejeződött, így a zalaegerszegi mechatronikai képzés február elsejétől már nem a Nyugat-magyarországi Egyetemhez, hanem a Pannon Egyetem Mérnöki Karához tartozik. Jelezte, ebben a félévben a tanrend és a tematika nem változik, az oktatók többsége is maradt. Miután Veszprémben is van mechatronikai alapképzés, így az elkövetkező két hónapban azon dolgoznak, hogy a kettőt harmonizálják, egységesítsék. Így ősztől már ezen új, egységes képzési rendszerben – magas színvonalon és minőségben – zajlik majd az oktatás Zalaegerszegen és Veszprémben is.

PE egyutt alair net3

A dékán kiemelte, az oktatás területén szeretnék megerősíteni a tudományos diákköri tevékenységet, hiszen egyetemi oktatás nem létezhet kutatás-fejlesztés nélkül. A hallgatókat minél jobban be kívánják vonni ebbe a tevékenységbe, ezért a közeljövőben egy laboratóriumot alakítanak ki, ahol mechatronikai projekteken dolgozhatnak, kísérletezhetnek a hallgatók.

Jelezte, ahogy stabilizálódik a helyzetük, az oktatási portfolió bővítését is napirendre tűzik. A pécsi egyetemmel, amely szintén jelen van a városban, az orvosi mechanika kutatás-fejlesztése terén kívánnak együttműködni.

* **

Az együttműködési megállapodás aláírását megelőző napon a Pannon Egyetem vezetése, valamint a kar oktatói tájékoztatták a hallgatókat az új lehetőségekről és kihívásokról.

A programon részt vett Vadvári Tibor alpolgármester is, aki arról beszélt, hogy az önkormányzat – bár nem fenntartó – fontos feladatának érzi a helyi felsőoktatási intézmények támogatását, melyre évente 112 millió forintot fordít költségvetéséből. Ezt részben hallgatói ösztöndíjrendszer formájában teszi meg. Ennek részeként minden duális mechatronikai mérnökhallgató havi 15 ezer forintban részesül, bárhonnét is érkezzék az országból.

A legfelső képen: Dr. Szalai István, Dr. Kovács Gyula, Dr. Gelencsér András, Balaicz Zoltán, Vadvári Tibor, Nagy András és Dr. Háry András

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK