Archivum
Vizsgáztak a virslik
A szilveszter egyik hagyományos étele a virsli, ezért is döntött a hatóság ezen termékek ellenőrzéséről. Több mint 400 laborvizsgálattal 62 féle virslit vizsgált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, ám mindössze két termékkel szemben élt érzékszervi kifogással, háromnál pedig a jelölés nem felelt meg az előírásoknak.
Ez a baromfivirsli kiérdemelte a maximális öt pontot
A Vidékfejlesztési Minisztérium hatósági virsliellenőrzése jó eredménnyel zárult, mindegyik fajta kiállta a próbát. Az agrártárca felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatósága a november végén lefolytatott ellenőrzés során vizsgálta "a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait", továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e a jogszabályoknak - közölte kedden a szakminisztérium.
Az ellenőrzés összesen hatvankétféle virslire terjedt ki, több mint négyszáz laborvizsgálat készült. Az élelmiszerkönyvi előírások szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás, ennek értelmében fehérjetartalomnak legalább 10 százalékosnak kell lennie, a víz-, zsír- és sótartalom pedig nem haladhatja meg a 70, 25, illetve 2,5 százalékot.
A hatóság összeállította a virslik kedveltségi rangsorát is, az egyes termékeket azonosító számokkal látták el, tehát a bírálókat nem befolyásolhatta a gyártó kilétének ismerete. Az érzékszervi tulajdonságok vizsgálata során az alak, méret, burkolat, állomány, szerkezet, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették.
A termékek megfeleltek az előírásoknak, két virslinél a hatóság érzékszervi - idegen szag, íz - kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki, három fajtánál a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak. Az értékelés során a sertéshúsból készült virslik közül hét, a baromfivirsliknél pedig három termék kapta meg a maximális öt pontot. A vizsgálat eredményeit itt olvashatja el.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Műszakilag hibás sparhelt miatt izzott a korom egy becsvölgyei kéménybenBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatánFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökHanga a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház idei első újszülöttje -
rovatunk hírei
Újévi fogadást tartott Zalaegerszeg polgármestereSziklák, napfelkelték Észak-AmerikábanEgy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaÚj lézeres eljárás a zalaegerszegi kórház urológiájánA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnél2025-ben is kéményseprők kívántak boldog új esztendőtBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődéseJól sikerült jubileumi évet zárt a Bogáncs2025 a felismerések és a szárnyalás éve lesz top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése