2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szálinger Balázs felvidéki gyalogtúrára indul Petőfi nyomában

2024. július 01. hétfő, 12:42
ZalaMédia
Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki útját járja be a következő hónapokban Szálinger Balázs zalai költő, író.

A szerző Facebook-oldalán azt írta, ez a bizonyos út az alapja Petőfi Sándor Úti jegyzetek címen ismert művének, és Szálinger Balázs ugyanúgy jegyzetelni, naplót vezetni, írni fog útközben, mint anno Petőfi.

Szálinger Balázs (Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

804 kilométer, gyalogosan 183 óra. Petőfi Sándor 22 éves korában ezt nagyrészt gyalog teljesítette, bár bizonyos szakaszokon felvették egy-egy társzekérre. Mivel Szálinger Balázs nem tudja egyben végigjárni az utat, kéktúraszerűen, két-háromnapos szakaszokra osztja a túrát. Újra és újra lakóhelyéről, Keszthelyről indul, hogy megtegye az egyes rövid szakaszokat, illetve hogy folytassa az utat onnan, ahol félbehagyta. 

A túra útvonala (Forrás: Facebook/Szálinger Balázs)

- Tulajdonképpen fogalmam sincs, mi lesz ebből: lehet útinapló, ami ütközteti az akkor leírtakat a ma látottakkal, lehet sima, szépen betördelt kesergős tisztulás, Sándorka útja apropó is lehet meg nyomasztó előzmény is, tele is lehet versjegyzetekkel, meg nem is – én magam is kíváncsi leszek, mi történik - írta Szálinger a közösségi oldalon.

Ami biztos, hogy a jövő év első felében megjelenik a szöveg egy újabb kötetben, mégpedig az előzőekhez hasonlóan magánkiadásban. Ez a felvidéki út és a szöveg megírása a Térey János-ösztöndíjra tett egyik pályázati vállalása a szerzőnek. A kiadáshoz viszont nem pályázott semmilyen forrásra, abban bízik, hogy ez a könyv is piaci alapon tartja el majd magát. 

A kötet már rendelhető, előjegyezhető a következő linken:

https://szalingerbalazs.hu/hu_HU/products/munkacim-felvideki-utinaplo

A rendeléssel az író útitársává szegődik jelképesen az olvasó.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK