2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Programbőség a zalaegerszegi Múzeumok éjszakáján

2024. június 23. vasárnap, 19:55
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Az idei Múzeumok Éjszakáján nagyon sok programmal várták Zalaegerszegen az érdeklődőket. A Göcseji Múzeumban, a Mindszentyneumban, a skanzenben és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban lehetett rácsodálkozni a múlt értékeire, kiegészítve a jelen aktuális témájához, a focihoz kapcsolható érdekességekkel.

A ZTE és Kisfaludi művészete is szóba került az éjszaka folyamán

Ha ez nem lett volna elég, kihelyezett programként a Zalaegerszegi Törvényszéken, a Zala Vármegyei Büntetésvégrehajtási Intézetben, a ZTE stadionban és a vármegyei rendőrség épületében is a kulisszák mögé lehetett nézni.

A rendezvény a neve ellenére már koradélután kezdetét vette művészeti workshopokkal, ahol Egerszeget lehetett újraálmodni. Az újdonság program, mellyel nem titkoltan a fiatalokat kívánták megszólítani a Kollázs Kulturális Egyesület, mint új partner bevonásával történt. A délután készült művekből estére kiállítás rendeződött a pince részben. A gyerekeket a már jól bevált régészeti és restaurátor játszóház mellett focival kapcsolatos játékok is várták. Ehhez a sporthoz kapcsolódott „A mi mezünk, a mi Zalánk” című minikiállítás, mely a ZTE 2024/2025-ös szezon mezeit mutatta be, melynek mintázatát a kiemelkedő népművészeti értékkel bíró zalai fehér hímzés adja. Az egykori férfiviselet maivá tétele a múzeum és a sportklub közös munkájának köszönhető, a részletekről szólt egy kis nyilvános beszélgetés.

Aztán elkezdődtek a vezetett tárlatok. Születésének 140. évfordulója alkalmából Kisfaludi Strobl Zsigmond életébe és munkásságába kalauzolt dr. Kostály László tudományos igazgató, művészettörténész. Saját tárlatán kísérte végig a látogatókat a nap folyamán Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, illetve Preisz József órásmester. Különleges látványt nyújtott a magángyűjteményből származó festmények kiállítása „Rejtőzködő kincsek” címmel. 

A sport, mint csatlakozó téma keretében több beszélgetésre, előadásra is sor került. A futballisták mellett kosárlabdázók is vendégek voltak, illetve a futball helyi múltja és a nők korabeli sportolási lehetőségei is szóbakerültek. 

Tömegek vonultak önként a törvényszékre, a 115 éves BV épületébe. Itt is és a vármegyei rendőrkapitányságon is kiállítások és filmvetítés vonultatott fel érdekességeket, az utóbbi helyszínen még ujjlenyomatot is vettek a látogatóktól.

A MOGIM időszaki és állandó kiállításokkal, köztük az örök kedvenc őslényekkel várta az érdeklődőket. A gyerekek pedig csővezeték építésben vehettek részt játékosan. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK