2024.08.24., szombat - BertalanZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Merő Béla érdemkereszt kitüntetést kapott

2024. augusztus 17. szombat, 17:12
Szerző: V.Zs.; Fotó: ZalaMédia archív
Dr. Merő Béla rendező, színházesztéta, a Hevesi Sándor Színház alapítóinak egyike, több kötet szerzője augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata állami kitüntetést.

Merő Béla Szekszárdon született. 1979-1982 között a Színház-és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakán szerzett diplomát. 1990-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen színház-esztétikából doktorált.

Fotó: ZalaMédia archív/Pánczél Petra

A 80-as években Zalaegerszegen volt népművelő, ekkor alapította meg az egyik alternatív színházát, a Reflex Színpadot, amellyel számtalan hazai és nemzetközi díjat nyertek. 1974-ben megszervezte a zalaszentgróti országos színjátszó és rendezői tábort. 1982- től húsz évig a Hevesi Sándor Színház alapító tagja és rendezője volt. 1984-ben megszervezte a drámaírók fórumát, a Nyílt Fórumot. 1992-től tíz éven át a zalaegerszegi Erdei Színház, majd az Egervári Esték művészeti vezetője. 2007- 2008 között a Griff Bábszínház művészeti tanácsadójaként tevékenykedett. Jelenleg a Békéscsabai Jókai Színház rendezője.

Színházi törekvések Zalában címmel a Pannon Tükör Könyvek sorozatban jelent meg kötete, melyben többek között a nevéhez kapcsolódó színházi programokat eleveníti fel.

A magas állami kitüntetést Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyújtotta át a zalai színházi szakembernek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK