Vezető hírek
Mézes krémes a Nagyi receptje szerint
A Zárda utcában működő házi kézműves sütöde jelmondata nem véletlenül az, hogy „Szívvel-lélekkel”. Mimi nagymamája – bár nem volt cukrász – mindig sütött. Rengeteg receptet ismert, és nagy örömmel, sok-sok szeretettel látott vendégül minden barátot, ismerőst, vagy családtagot. Ebbe az atmoszférába szeretett bele még kislányként Mimi is, aki elhatározta, hogy ő is így szeretne élni.
Adventi finomságok a Czukorkában
Bognár Melinda gyerekkori álma teljesült a Czukorkával
Bár eredetileg pincérként végzett, mindig cukrász akart lenni. Jó néhány vendéglátásban eltöltött év után tért vissza az iskolapadba, hogy megvalósítsa álmát. Közben persze történt sok más jó dolog is: férjével, Simon Tamással megnyitották a belvárosi Mimosa Lounge kávézót, majd megszületett kislányuk, Róza. Ezután – na és a sikeres cukrászvizsga után – foghatott hozzá a nagy tervhez, a Czukorkához.
- Az a titok, hogy tulajdonképpen nem új sütiket, tortákat készítünk, hanem „régieket”. Vagyis olyanokat, amik hagyományos recept szerint készülnek. A régi, kedvenc ízeket szeretném visszaadni. Azt látom, hogy manapság nagyon sok a cukrászda, nagyon sok az új íz, új elnevezés; emiatt elveszett valami a klasszikus sütemények varázsából. A Czukorkába olyan érzésekkel térhet be a vendég, mintha a Nagyijához menne. A tér nyitottsága miatt pedig a konyhában zajló folyamatokba is be lehet tekinteni – mondja Bognár Melinda.
Ami az alapanyagokat illet: a minőségre és a természetességre törekednek. A tojás az tojás, a tejszín, az tejszín, liszt pedig liszt. Nem használnak előre gyártott termékeket, porból készült „helyettesítő” anyagokat. A krémek is egytől egyig, helyben készült, főzött krémek. Arra is figyelnek, hogy lehetőség szerint környékbeli termelőktől vásároljanak.
Hogy mi mindennel készülnek így advent idején?
Készülnek a Mézikék
- A klasszikus karácsonyi sütikkel. Például Nagymamám kedvenc mézes krémesével, amit én is nagyon szeretek – folytatja Mimi. Sokszor tényleg ezeket a régi, kézzel írt recepteket használom, persze azóta eltelt néhány évtized, és némelyiken alakítok picit a mostani ízlésnek, vagy sütési eljárásoknak megfelelően.
A Czukorka karácsonyi kínálatában szerepel ezenkívül mézike, isler, linzer, bejgli, pozsonyi kifli, zserbó, kókuszkocka, tejcsokis-, mogyorós habcsók és gesztenyés finomságok is. Mindemellett folyamatosan kaphatók a különféle gyümölcsös sajttorták és csokitorták. A kis csapat megrendelésre is készít sütiket és tortákat.
Ahogy a kézműves sütöde háziasszonya fogalmazott: ők nemcsak egy egyszerű vendéglátóhelyként szeretnének működni, hanem a szó klasszikus jelentésének szellemében, vendégül szeretnék látni a hozzájuk betérőket.
Cím: Czukorka házi kézműves sütöde - Zalaegerszeg, Zárda utca 17. (kórház hátsó bejáratával szemben)
Nyitva tartás: hétköznap: 10-16 óráig; szombaton: 9-12 óráig.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Szerdától felújítási munkák kezdődnek a zalaegerszegi Orsolya térenKörnyezet- és pénztárcakímélő tippekMotorbaleset miatt teljes útlezárás van Zalacsány közelébenMegújul a Kisfaludy utca, lezárják a Kossuth- és Ady utcák közötti szakasztVesztegetés helyett hivatali visszaélés és költségvetési csalásFöldi szúnyoggyérítés lesz ZalaegerszegenMeghosszabbították a Keresztury Emlékévhez kapcsolódó pályázatokatZrínyis diákok sikerei az Országos Középiskolai Tanulmányi VersenyenA zalaegerszegi közgyűlés leendő tagjai átvették megbízólevelüketÁlmodd újra Egerszeget - Ingyenes művészeti workshop a Múzeumok éjszakáján -
rovatunk hírei
SZOBAFESTŐTERÜLETI PÉNZÜGYI ASSZISZTENSKÉZI ÖSSZESZERELŐTAKARÍTÓNŐKONYHAI KISEGÍTŐOPERÁTORBETANÍTOTT ÖSSZESZERELŐSEGÉDMUNKÁSASZTALOSIPARI FELÜLETKEZELŐASZTALOS top 10
Szálinger Balázs felvidéki gyalogtúrára indul Petőfi nyomábanElkezdődtek a Hair próbái ZalaegerszegenKörnyezet- és pénztárcakímélő tippekMúzeumi kerengés Kisfaludi Strobl Zsigmond 140. születésnapjánKiállítás Erdélyről a Göcseji TudásközpontbanSzerdától felújítási munkák kezdődnek a zalaegerszegi Orsolya térenIsmét lesz családi nap a zalaegerszegi AquaCitybenIsmét Filmzenei koncert a Dísz téren