Vezető hírek
Csokoládék a Hawaii-szigetekről
Évszázados tradíció, magas kakaótartalom
László R. Judit (Fotó: Pánczél Petra)
A kóstolással egybekötött előadáson László R. Judit, a programot szervező Hawaii Magyar Baráti Társaság vezetője avatta be az érdeklődőket a kakaótermesztés tengerentúli világába. Az előadó közel húsz éve él Hawaiion, de ő is csak 2 évvel ezelőtt találkozott az ottani ültetvények, na és a csokoládé csodás világával. A téma tulajdonképpen véletlenül került elé, annak ellenére, hogy ott mindenhol belebotlik az ember a hawaii kakaóba. A kint élő magyarokról készült riportkönyvet írni, így került a látókörébe egy magyar kakaótermesztő hölgy.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
A mostani előadásra 12 ezer kilométerről érkeztek a csokoládék, amiknek a szállítása – az esetleges olvadás miatt – nem volt egyszerű. László R. Judit bevezetésképpen azt mondta: a Magyarországon népszerű „lila tehenes csokit” és annak ízvilágát legalább a kóstoló idejére érdemes elfelejteni, hiszen az túl tejes és cukros a hawaii csokikhoz képest. Itt most leginkább magas kakaótartalmú étcsokoládék kerültek szóba, amik maximum mézzel, vagy a szigetországban található gyümölcsökkel, esetleg zöld teával vannak ízesítve. Ezek a kézműves csokoládék mesterséges adalékanyagokat, édesítőszereket nem tartalmaznak.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
Ami a hawaii kakaótermesztés történeti illeti, elhangzott: 1830-ban jelent meg az első kakaófa a hawaii király kertjében, majd 1850-ben kezdték nagyobb mennyiségben ültetni. Eleinte viszont még csak az elit fogyasztotta. És az is igaz, hogy sokáig azért nem vált népszerűvé (nemcsak ott, hanem Európában sem), mert nagyon keserűnek tartották. A Hawaii-szigetek klímája kedvező a kakaótermesztéshez; a vulkanikus talaj, az éghajlat és a körülötte lévő növények különös aromát kölcsönöznek a gyümölcsnek, így a belőle készült csokiknak is. A fákat magról ültetik, körülbelül öt év után terem először és 25 évig termőképes a fa. A növény ezután is él, de termést már nem biztos, hogy ad.
A kakaó ízvilágáról a közönség is meggyőződhetett, hiszen az est folyamán 12 féle csokit kóstolhattak az érdeklődők, köztük a pörkölt, nyers kakaóbabot, és annak őrleményét is megízlelhették a vállalkozó kedvűek. Nem kell tőle félni: íze finoman kesernyés, kicsit a szemes kávéra emlékeztet.
MEGOSZTÁS
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
-
rövidhírek
Szerdától felújítási munkák kezdődnek a zalaegerszegi Orsolya térenKörnyezet- és pénztárcakímélő tippekMotorbaleset miatt teljes útlezárás van Zalacsány közelébenMegújul a Kisfaludy utca, lezárják a Kossuth- és Ady utcák közötti szakasztVesztegetés helyett hivatali visszaélés és költségvetési csalásFöldi szúnyoggyérítés lesz ZalaegerszegenMeghosszabbították a Keresztury Emlékévhez kapcsolódó pályázatokatZrínyis diákok sikerei az Országos Középiskolai Tanulmányi VersenyenA zalaegerszegi közgyűlés leendő tagjai átvették megbízólevelüketÁlmodd újra Egerszeget - Ingyenes művészeti workshop a Múzeumok éjszakáján -
rovatunk hírei
SZOBAFESTŐTERÜLETI PÉNZÜGYI ASSZISZTENSKÉZI ÖSSZESZERELŐTAKARÍTÓNŐKONYHAI KISEGÍTŐOPERÁTORBETANÍTOTT ÖSSZESZERELŐSEGÉDMUNKÁSASZTALOSIPARI FELÜLETKEZELŐASZTALOS top 10
Szálinger Balázs felvidéki gyalogtúrára indul Petőfi nyomábanElkezdődtek a Hair próbái ZalaegerszegenMúzeumi kerengés Kisfaludi Strobl Zsigmond 140. születésnapjánKörnyezet- és pénztárcakímélő tippekKiállítás Erdélyről a Göcseji TudásközpontbanSzerdától felújítási munkák kezdődnek a zalaegerszegi Orsolya térenIsmét lesz családi nap a zalaegerszegi AquaCitybenIsmét Filmzenei koncert a Dísz téren