Vezető hírek
A kürtőskalács ünnepe Orbányosfán
A kürtőskalács nem tipikus zalai étel, receptjét és a sütés fortélyait egy korábbi erdélyi kiránduláson, ottani barátaiktól lesték el. Ott fogalmazódott meg bennük a kürtőskalácssütés gondolata, amit tett is követett. Asszonyaik, lányaik, fiaik már évek óta járják a környékbeli rendezvényeket, ízletes kürtőskaláccsal megörvendeztetve a résztvevőket – árulta el köszöntőjében a fesztivál előzményeiről Kocsis Ferencné polgármester. A falu közösségét méltatva azt mondta, az egyéni és közös boldogulásért nem csekély mértékben tesz hozzá mindenki képességei és tudása szerint. Az első kürtőskalács-fesztivál sem jöhetett volna létre ezen összefogás nélkül, hangsúlyozta, majd köszönetét fejezte ki a rendezvény támogatóinak és valamennyi közreműködőjének. Külön kiemelte a lakosság hozzáállását, akik saját portájukat még jobban kicsinosítva készültek erre a napra. Végül azt kívánta, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztivált úgy őrizzék majd emlékeikben, melyen jól érezte magát Orbányosfa apraja-nagyja és nemkülönben az idelátogatók.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hogy a Magyar Értéktárba a székely, erdélyi és magyar értéket hordozó kürtőskalács 2015-ben került bele. Mint mondta, nem csupán megőrzés céljával lett része a hungarikumok gyűjteményének, hanem hogy minél többen ismerhessék meg e különleges édesség eredeti elkészítési módját. Kiemelte, hogy Orbányosfán már hagyományai vannak a kürtőskalács készítésének, melyet a fesztivál megrendezésével kívánnak bemutatni szórakoztató programokkal körítve.
Az Orbányosfai Faluszépítő Közhasznú Egyesület tagjai jóval az ünnepélyes megnyitó előtt megkezdték a munkát. Az Erdélyből hozott sütőfa mintájára készített hengerekre tekerték fel a tésztát, amit négyesével sütöttek ki a szintén maguk gyártotta faszéntüzelésű szerkezetekben.
A szabályozás kimondja, milyen kritériumok teljesülésével nevezhető kürtőskalácsnak a kelt tésztából készült csavart édesség. Egyik feltétel a kizárólag cukorral való ízesítés.
Az egyesület tagjai a hagyományos mellett sokféle ízesítésű kürtőskalácsot is szoktak készíteni, sőt tésztájába is csennek bele különlegességet.
– Szoktunk beledagasztani kakaót, aszalt szilvát aprítva. Az ízesítést tekintve, készítünk egyebek mellett diósat, kakaósat, fahéjasat, barackosat és francia krémesest – mondta érdeklődésünkre Kocsisné Varga Judit gyógytornász.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Elsodorta a kerékpárost, majd továbbhajtott Nagyanyáink hímzései a Göcseji TudásközpontbanKarambolozott két jármű BagodbanÉvértékelőt tartott a Zalatriatlon EgyesületJövő héten újabb forgalomkorlátozás lesz a Baross-liget környékénÚj vezető a Göcseji Múzeum régészeti osztályánRejtélyes és vicces múltidézés a PáterdombonAlsórajkon állandó kiállítása nyílt Kisfaludi Strobl ZsigmondnakLátogatási korlátozás a zalaegerszegi kórházbanA Caffé Parco lett a legkedveltebb kávézó -
rovatunk hírei
Tavat kerülő vesebetegekSzületés heteAlsópáhoki nőnapi köszöntőSzőlőskertek védelmérőlA gyermekkori túlsúlyrólHúshagyókeddi fánkpartiÖrömmel rúgták a labdátAkarattal és felelősséggelÉvindító egészségnapVegyük kezünkbe sorsunkat! top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélKereskedelmi központ épül Zalaegerszegen, a volt Pannontej helyénTakács Ágnes alkotásai a páterdombi műterembenLátványos fejlesztések a zalaegerszegi Ady utcábanLegyen-e Petőfi-szobor Zalaegerszeg belvárosában?Szarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrök