Vezető hírek
Imitált élelmiszerek – Befolyásolt ízvilág
– Hogyan befolyásolják manapság ízvilágunkat? – kérdeztük a természetgyógyászt, fitoterapeutát.
– Az íz nem csak ízlés világa, hanem üzenet. Az ízeknek értelmük van. Jelzik a szervezet számára, hogy a bekerült ételek miből is állnak. Az ízek legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. A csecsemők már születésükkor meg tudják különböztetni az ízek üzeneteit. Az édes, a savanyú és a keserű felismerésével jönnek a világra. A sós íz pedig az első hónapokban fejlődik ki. A glutamátot és csontlisztet tartalmazó ízesítő tényleg egy utánozhatatlan ízt ad a leveseknek, de nagyon egészségtelen.
Amikor ez az ízérzés kéri a következő, hasonló vagy erősebb ízt, akkor kezdődik a lassú, de biztos folyamata az egészséges ízérzetünk eldeformálásának. Az erősebb, de „üres” ízeket már teljesen észrevétlenül kedveljük meg. Ugyan ki gondolná, hogy ez a folyamat a mesterséges ízjavítóknak következménye? A következmény pedig: betegség és fájdalom. Ha egészségtelenül táplálkozunk, abból csak egészségtelen vér képződhet, amitől senki sem lesz erős. Olyan világot élünk, ahol a leves hazudik, de a pékmester kenyere sem mindig teljesen őszinte, a zsemlék sem, sőt a sütemények is svihákok. A különféle szaktanulmányok szerint az ízváltozásokhoz gyakran elképzelhetetlenül kicsiny mennyiség is elegendő.
Az eperjoghurt olyan gyümölcsöt utánoz, amely ott sincs, mégis körülveszi magát valamiféle fuvallattal, amely a természetben egykor megvolt. Sok esetben alkohollal és vízzel kevert fűrészporból nyerik a titkosított aromát. A mutált aroma málna, kakaó, csokoládé, vanília helyettesítésére is szolgálhat az imitált élelmiszerekben. Ezek többnyire semmilyen tápértékkel sem rendelkeznek, kizárólag az evés élvezetét teszik korlátlanul lehetővé. A szintetikus ízek függetlenítik az élelmiszereket a test természetes funkcióitól, minden következmény nélkül lecsusszannak, és mégis hátra hagynak egy leheletnyi benyomást: az aromát.
– Az orvosi szaklapok is ezt igazolják vissza?
– Persze! Az ételeink sajnos egyre inkább függetlenednek a természetes alapanyagoktól. Hatszáz különböző ízanyag gondoskodik például a valódi tyúkízről. Az ízmarketing eszközzé vált, a fogyasztók pedig láthatóan egyre többet követelnek belőlük. A fogyasztó rendkívüli ízélményt akar. A fiataloknak már hússzor olyan erős ízekre van szükségük az íz felismeréséhez, mint egy évtizede.
Tíz közül hat gyermek, az anyját degradálva, mindig érvényesíti akaratát a szupermarketekben. A gyerekek által kedvelt szénsavas üdítőitalok, kólafélék viszont kalcium rablók a csontszövet rovására. Az élelmiszerekhez utólagosan hozzáadott színező- és tartósító anyagok, mesterséges szerek legalább olyan betegségkiváltó hatással rendelkeznek, mint az amúgy allergizáló természetes anyagok: a szója, a földimogyoró, a hal és a tojás.
– Mit gondol a szervezetünk az ízhamisításról?
– A „rendszerünk” azt kívánja, hogy napjában maximum háromszor együnk, egészséges ételt! Közben pedig semmit, mert megbontjuk a rendet – az étkezés, az emésztés, és a gyomor pihenésének - idejét. Mit kezd az ínyencek gyomra a ribotidével és az efféle ízfokozókkal? Semmit. A készülék üresen jár. Ha az ízanyagok marhahúst jeleznek, az agy értesítést kap, az emésztőhormonok aktiválódnak, és a test fölkészül a marha feldolgozására. A szervezet viszont be lett csapva. Fiziológiás hiányállapot teremtődik. A következmény pedig a farkaséhség. Reflexszerű reakció erre, az ördögi körként tovább gyűrűző: újbóli evés, a hízás, a túlsúly.
Belátható, hogy a hamisított íz csak ingerelte a szervezetet, csak egy eladási trükk, amely egy kellemes életérzést sugároz. A szervezet nem hagyja, hogy a műételek átverjék. A gyerekek és tinédzserek túl kevés vitamint és ásványi anyagot fogyasztanak, ami hamar elsatnyuláshoz vezet. A bölcs, magára odafigyelő ember nem üzleti felfújt kenyeret, vagy péksüteményeket fogyaszt, és soha nem terít asztalt nyers gyümölcs, vagy zöldség nélkül.
A jó Isten ennek a szervezetnek: minden maghozó füvet, gyümölcsöt, olajos magvakat és zöldségeket adott táplálékul. Egészségünk fenntartásához a Benne való hitre, s az Ő segítségére van a legnagyobb szükségünk, amit megkapunk, ha engedelmesek vagyunk Neki – vélekedik Feketéné Bokor Katalin.
(Az élelmiszeres fotók illusztrációk)
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Feldíszítették Zalaegerszeg karácsonyfájátKözgyűlés után: sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP frakcióKitűnő minősítést kapott a NŐnek lenni akkor... című kiállításÚj parkolóhelyek a „Lordok háza” mögötti tömbbelsőbenKisasztalos verseny a Deák-technikumbanAz adóemelésekről a Tiéd a Város EgyesületPlakátkiállítás a környezeti problémákrólAszfaltozás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a Csány tér és a Hunyadi út környékénMegújul a zalaegerszegi Malom utca egy szakaszaElismeréseket adtak át a szociális munka napján Zalaegerszegen -
rovatunk hírei
Feldíszítették Zalaegerszeg karácsonyfájátKözgyűlés után: sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP frakcióKitűnő minősítést kapott a NŐnek lenni akkor... című kiállításÚj parkolóhelyek a „Lordok háza” mögötti tömbbelsőbenKisasztalos verseny a Deák-technikumbanAz adóemelésekről a Tiéd a Város EgyesületPlakátkiállítás a környezeti problémákrólAszfaltozás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a Csány tér és a Hunyadi út környékénMegújul a zalaegerszegi Malom utca egy szakaszaElismeréseket adtak át a szociális munka napján Zalaegerszegen top 10
Átépül Zalaegerszegen a Kosztolányi úti gyalogos aluljáróAszfaltozás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a Csány tér és a Hunyadi út környékénGyenese Viktória kapta az idei Kalliopé-díjatÚjabb öt évre Besenczi Árpádot választották a színház vezetőjénekA színpad extrém sport, a színház a jelen pillanat művészeteApartmanházzá építik át az egykori Mándi-villátFelavatták a megszépült Keresztury HázatÚj aszfalt és buszöblök a Köztársaság útjánKözös út a Göcseji TudásközpontbanKamarák háza: miért lett a vörös kő helyett csiszolt mészkő?