2025.01.20., hétfő - Fábián, SebestyénZalaegerszeg időjárása

Archivum

Túlsúlyos ötödikesek

2009. december 08. kedd, 09:48
Címkék:

A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következtében drámaian
megnőtt az elhízás az iskolás gyermekek körében. Ma Magyarországon a felső tagozatosok mintegy 17 százaléka túlsúlyos. Zalában még elszomorítóbb a helyzet, a megyében él ugyanis
a legtöbb túlsúlyos ötödikes a korosztálynál végzett státusvizsgálat szerint. A felesleges kilók elleni harcot a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Társulás is meghirdette Útlevél az
egészséghez elnevezésű projektjében, melynek zárókonferenciáját a közelmúltban tartották
Zalaegerszegen.

 

Útlevél az egészséghez – zárókonferencián értékeltek

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus 90 százalékos támogatást biztosított a komplex egészségfejlesztést szolgáló 82 milliós összköltségű programhoz, mely a zalaegerszegi kistérség 65 és a pacsai kistérség 14 települését érintette, mondta el egyebek mellett Virághné Ujj Ilona programkoordinátor a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.  Az Útlevél az egészséghez projekten belül hét alprogramot valósítottak meg, melynek eredményeiről a programfelelősök számoltak be.

A túlsúlyos gyermekek többsége felnőttként is küzdeni fog a kilókkal, ami nemcsak esztétikai problémát, hanem számos egészségügyi kockázatot is jelenthet már kisiskolás korban. Az elhízás következtében ugyanis nagyobb eséllyel lehetnek cukorbetegek, vagy szenvedhetnek magas vérnyomástól, szív- és érrendszeri bántalmaktól – jelezte dr. Gombocz Károly. A megelőzés szempontjából ezért lenne rendkívül fontos az ÁNTSZ kontrolljának bevezetése a közétkeztetésben, valamint a testnevelésórák számának növelése.

 

zeg62.jpg

A gyermekkortól kialakuló túlsúly gyakorta okozója felnőtt korban a bélrendszer daganatos megbetegedéseinek, amelyek vezető halálokok hazánkban, fűzte hozzá dr. Horváthné Jakab Anna. A programfelelős elmondta, kilenc háziorvosi praxisban az 50–70 éves korosztályból összesen 2354 főnél végeztek el vastagbél- és végbélszűrést. Pozitív lett az eredménye 156 főnek, közülük 8 főnél tumort találtak, akiknél további vizsgálatokat is elvégeztek már.

A közétkeztetés volt a témája az egészséges táplálkozás alprogramnak, melynek részeként 17 konyha élelmezésvezetője és szakácsa vett részt képzésen. Dr. Marx Gyuláné elmondta, azt tapasztalták, hogy a legtöbb konyha tisztában van a korszerű főzés elveivel, melynek gyakorlati megvalósításában a mérhetetlenül alacsony normatíva jelenti a legnagyobb akadályt. Példaként említette, minden konyhával készíttettek egészséges menüt, amit pénzzel is támogattak, így legalább kétszer annyit fordíthattak rá, mint a normatíva.

A konyhák csakis a közbeszerzési eljárás által kiválasztott alapanyag-beszállítótól vásárolhatnak. Ha az nem forgalmaz például teljes kiőrlésű lisztet, azt máshonnét nem szerezhetik be. Az iskolások körében kérdőíves felmérést végeztek, melyben a pizzát, a hamburgert és tésztaféléket jelölte meg a többség kedvenc ételének.

Hiába a szándék, ha a gyermekek nem ismerik, illetve elzárkóznak az egészséges ételektől, amelyekkel az is a „baj”, hogyha túl sok marad meg a konyhán, az üzemeltető még többet fizet, ugyanis a veszélyes hulladéknak számító moslék elszállítása sokba kerül, mondta el még a programfelelős.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK