2024.11.30., szombat - András, AndorZalaegerszeg időjárása

Archivum

A jó alak titkairól

2010. június 08. kedd, 09:57
Címkék:

A szépen formált test és a helyes táplálkozás szakértője, Kocsis Ildikó volt a vendég a minap a zalaegerszegi Teleki-kollégium egészségnapján. A feltűnően harmonikus alakú, háromgyerekes anyuka edzésprogramok szakértője, dietetikus ismeretei mellett.

 

 Kalóriatáblázatokkal felvértezve érkezett az előadásra, ő ezek számolásának a híve. Ajánlja fogyókúrázóknak a táplálkozási napló vezetését, melyből világosan látszik, pontosan mit is eszünk meg egy nap alatt. Ebből mi a hasznos, mi esett jól, mitől éreztük jól magunk és az ellenpéldák. Egy hónap alatt így kialakul olyan tudatos étkezés, melyhez már nincs szükség feljegyzések készítésére.

Megjegyezte, a rendes fogyókúrák kéthetente tartalmaznak úgynevezett „bűnözős” napot, amikor degeszre ehetjük magunkat, mindenből, amit kívánunk. Ezzel csillapítani tudjuk a tiltott ételek iránti vágyat, de másnap fokozottan dolgozzunk a konditeremben vagy a tornaórán. Az alkalmankénti mozgás azonban ne legyen 40 percnél több, és sose maradjon el az alapvető kardió edzés (futópad, taposó, bicikli). De hozzátette, nem a konditerem a feltétele a jó alaknak.

Kreativitással akár a kollégiumi szobában és akár tanulás közben is lehet izmot formálni. Például vízzel, majd homokkal, még edzettebb állapotban kavicsokkal megtöltött palackkal bicepszet, tricepszet építeni. Szintén olcsó megoldás a néhány száz forintért kapható gumiszalag, mellyel számos hasznos gyakorlat végezhető, ha szakértő ezeket először bemutatja.

Edzeni azonban csak kellő mennyiségű és vegyes táplálkozás mellett lehet. Az anorexia nem célravezető megoldás e téren. Fontos a megfelelő mennyiségű, azaz napi 2–2,5 liter folyadék, ami nem cukros lé és nem drága csodaszer, egyszerűen csak víz. Illetve a forrázással készített, ízesítés nélküli zöld tea nagyon hasznos és szintén olcsó ital.

Nemcsak folyadékot pótol, de zsírbontó hatású is. Salátákra fokhagymával ízesített natúr joghurtot használjunk öntetként. Zsíradékok terén jó tudni, az olivaolaj hideg felhasználásra alkalmas, főzésre nem, édesítőnek pedig csak a méz elfogadható.

A genetikai tényezők és az elhízás kapcsán a szakértő megjegyezte, ha valakinél fennáll a családi hajlam, ne használja ezt kifogásként, hanem időben, már tizenéves korban kezdjen kialakítani olyan étkezési és mozgásszokásokat, melyekkel sokat tehet a jó alak érdekében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK