2024.11.27., szerda - VirgilZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sokból, amennyit akarsz – kevésből, amennyit lehet.

2011. december 04. vasárnap, 11:25
Címkék:

Paraszti táplálkozás a XIX–XX. században. Gyűjteményes néprajzi kiállítás.

Plánder Ferenc helytörténeti gyűjtemény (8960 Nova, Fő u. 1.)

Állandó kiállítás

"Sokból, amennyit akarsz – kevésből, amennyit lehet”   
A kiállítás helye:

Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, 8948 Nova, Fő u. 1.

  •   Nyitvatartás:

igény szerint, Csoportok előzetes bejelentkezése ajánlott.

  •   Elérhetőség, kulcs:

Szalai Istvánné, Nova, Béke u. 31. tel.: 92-377 280

  •   A kiállítás látogatása ingyenes

Paraszti táplákozás a 19-20. században állandó kiállítás

   A paraszti életforma egyik legfőbb jellemzője egészen az 1960-as évekre lezajlott téeszesítésig az élelmiszerekben való önellátás. A termés mennyiségének és minőségének ingadozása szükségessé tette a felhalmozást, ezzel együtt a lehető legjobb konzerválási módok és tárolási feltételek megteremtését és kihasználását. Az előrelátó éves beosztás a biztonság és függetlenség érzésével, büszkeséggel járt, ami a "maga-ura” parasztok mentalitásának jellemző vonása.

   Ez az életforma jellemezte a birtok nélküli zsellérek és a városi iparosok háztartását is, ők – mivel nem tudtak mindent maguk megtermelni – részes munkával keresték meg, ill. a piacokon szerezték be az egy esztendőre való élelmiszert, amit aztán a parasztgazdaságokhoz hasonlóan raktároztak és osztottak be.

   Az élelmiszerek elraktározása a betakarítás sorrendjét követi.Az előállított legfontosabb élelemanyagok: a gabona, a zsír és a hús, a főzelékfélék és hazai fűszerek, a tejtermékek, valamint a bor és a pálinka.

   Ezek mellett vásárlásból származott, de mennyiségében jóval kisebb jelentőséggel bírt a só és a külföldről származó fűszerek, a cukor, a rizs a kávé.

   Az egykori Batthyány-birtok tiszttartói lakjának négy helyiségében 2005. július 10-én nyílott meg az a kiállítás, amely a 19-20. század parasztháztartásaiban előforduló legfontosabb ételféleségek alapanyagait, elkészítésük és fogyasztásuk tárgykészletét mutatja be enteriőrökben és vitrinekben. Archív fotók idézik kenyérsütés, a disznóölés, a raktározás, a borkészítés, stb. helyszíneit, mozzanatait, az ünnepi és hétköznapi étkezéseket. A tárgyak jórészt a faluban és környékén összegyűjtött és 1954-ben megnyílt Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény anyagából származnak, kiegészítve a zalai múzeumok idevágó eszközeivel.

   A kiállítás a legfontosabb táplálék-alapanyagokat figyelembe véve öt egységből tevődik össze: a gabonafélék, az állattartás, a tej és tejtermékek, a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint az italféleségek egységéből. Ezeken belül tárgyak és archív fotók segítségével kitér az alapanyagok megtermelésére, raktározására, a táplálékok elkészítésére, esetenként az ételek elfogyasztására és – ha vannak ilyenek – a témához kapcsolódó szokások bemutatására. A különböző egységekben a fényképek, rekonstrukciók és enteriőrök segítségével, bemutatjuk a táplálék megtermelésének, előállításának jellemző helyszíneit (szántó, gyümölcsös, konyha, kamra, kástu, stb.) is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK