2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Versek a fiókokból

2013. április 22. hétfő, 15:29
Címkék:

2010-ben Zalaegerszegen hunyt el Utassy József, József Attila-díjas költő. Ózdon született, gyermekéveit egy Heves megyei faluban töltötte, majd a fővárosba került egyetemre. Volt OTP-tisztviselő, lemezgyári munkás, és nevelőtanár is. Élete utolsó öt évét Rédicsen töltötte.

utassy 1

Emlékkönyv készült Utassy Józsefről

A zalai közeg nagy szeretettel fogadta be a művészt - mondta Kiss Gábor könyvtárigazgató a művészre emlékezve. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a közelmúltban mutatták be a költőről készült emlékkötet, melyet Péntek Imre költő, főszerkesztő (Pannon Tükör), és Horváth Erzsébet - Utassy özvegye - szerkesztett.

Mint az a most megjelent könyvből is kiderül, 1969-től lett a Kilencek költőcsoport egyik alapítója. A 60-as évek közepétől jelentek meg rendszeresen versei; első két költeményét a Kortárs folyóiratban publikálta 1965-ben. 1973-tól folyamatosan betegeskedett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy jókedvűen - sőt néha harsányan -, és rengeteg humorral élje mindennapjait. Ez az energia műveiből is kiolvasható.

Péntek Imre a könyvvel kapcsolatban elmondta: Utassy halála nagy visszhangot váltott ki. Szerették volna a még meg nem jelent, vagy kevés publicitást kapó költeményeit kötetbe rendezni, ezen kívül a pályatársakat is megszólítani. Az "Utassy József emlékkönyv" verseket, kritikákat, kisprózákat egyaránt tartalmaz. A pályatársak és tanítványok pedig a költő munkásságáról írtak tanulmányokat. A zárófejezet a búcsúé; a "leroskadt szavaké".

utassy 2

Horváth Erzsébet férje halála után kilenc fiókból gyűjtötte össze a könyvben megjelent versek java részét. Azonban - mint mesélte - könnyű dolga volt, hiszen a költő rendszerető ember lévén, már a megírást követően ciklusokba rendezte munkáit. A következő feladat a gyermekversek kötetbe rendezése lesz.

A könyvbemutatón Kovács Olga és Urházy Gábor László színművészek közreműködésével olyan versek is elhangzottak, melyek eddig nem, vagy csak ritkán kerültek nyilvánosság elé.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK