2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Újabb könyv Ruszt emlékére

2015. szeptember 08. kedd, 13:59
Címkék:

Tíz évvel ezelőtt hunyt el Ruszt József, a Hevesi Sándor Színház alapítója, rendezője. Talán nem véletlen, hogy éppen most késült el a Ruszt-életműsorozat legutolsó, hatodik kötete, melyet pénteken mutattak be a teátrum nézőtéri büféjében.

ruszt

Elkészült az életműsorozat utolsó kötete

Dr. Besenczi Árpád igazgató az összejövetelen bevezetésképpen elmondta: fontos, hogy ápolják a rendező emlékét, ezt szolgálja többek között ez a hatkötetes könyvsorozat is. A könyvek kiadását Tucsni András dramaturg, a Ruszt-hagyaték gondozója kezdeményezte, szerkesztőtárként pedig Nánai István kritikus vett részt a munkában.

"Nagy munka végén vagyunk, öt évvel ezelőtt, mikor az első kötet kiadására készültünk, még nem gondoltam, hogy eljutunk idáig" – összegezte az elmúlt időszakot Tucsni András. Mint fogalmazott: Ruszt József után több ezer oldalas hagyaték maradt hátra. Ennek feldolgozása egyszerre hívta is és taszította is a színházi szakembert, hiszen a dokumentumok rendszerezése és feldolgozása óriási feladatnak bizonyult. Most már hálás a sorsnak, hogy dolgozhatott vele és hogy ő lehetett a páratlan értékű hagyaték gondozója, hiszen rengeteget tanult belőle. Ebből az ötéves munkából is kiderült, hogy Ruszt nagy formátumú ember és kiváló rendező volt. Olyan pályát járt be, ami csak keveseknek adatik meg.

A most megjelent kötet Ruszt József életének utolsó szakaszát, a 1994-2005 közötti időszakot dolgozza fel; vagyis a Budapesti Kamaraszínház, a veszprémi rendezések és a Zalában töltött utolsó időszak eseményeit. Utolsó munkája Zalaegerszegen volt, ami azért szimbolikus jelentőségű, mert a Hevesi Sándor Színház 1983-as nyitóelőadását, az Ember tragédiáját rendezte újra 2004 őszén.

A kötetbemutatón Farkas Ignác, Czegő Teréz és Kiss Ernő színművészek közreműködésével hangzottak el részletek a könyvből.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK