2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Pro Cultura Keszthelyen

2012. január 25. szerda, 19:38
Címkék:

A Magyar Kultúra Napjához kötődő keszthelyi ünnepség keretében, a Balaton Színház Simándy-termében adták át a város kulturális életében kifejtett kiemelkedő tevékenység elismeréséül, az önkormányzat által alapított "Pro Cultura Keszthely" kitüntető címet.

 

Idén Dore Nagy Aladár festőművészt jutalmazták

Idén Dore Nagy Aladár néhai festőművész részére posztumusz adományozták a rangos elismerést, amelyet Ruzsics Ferenc polgármester és Csótár András közösen adtak át, a Keszthelyt és a balatoni tájat finom kidolgozású képeivel szépségesen megörökítő egykori művész özvegyének.

procult 1

Ünnepség a kultúra napján

 

A nemzettudatunk megerősítéséhez hozzájáruló himnusz ünnepnapján Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ünnep, ha a hétköznapokból elmenekülve, a lelkünket megérintő színházba, koncertre, tárlatra mehetünk. A köszönet hangján szólt azok munkájáról, akik abban segítenek, hogy a kultúra a mindennapjaink részévé válhat, és élményekkel gazdagodhatunk Keszthelyen és a környéken is.

Csótár András, a képviselő-testület oktatási, kulturális és ifjúsági bizottságának elnöke ünnepi beszédében arról is beszélt, nem véletlen, hogy a nemzeti himnuszunk születésnapja, a "nemzet imájának" létrejötte lett a Magyar Kultúra Ünnepnapja. A himnusz születésekor, a reformkorban, az ország vezetői is arra keresték a választ, mint manapság: hogyan tudná a magyarság helyét megtalálni Európában, miközben megőrzi saját identitását is.

procult 2

A művész özvegye vehette át az elismerést

 

Az örök dolgok, mint a kultúra birtoklására, életben tartására, megélésére nagy szükségünk van a felgyorsult, globalizálódó világunkban. Végre nem kell megtagadni magyarságunkat, nemzeti értékeinket, hagyományainkat, hanem ezekre építve, a Kárpát-medence magyarságával összefogva egységesen képzelhetjük el a jövőnket. Ha nem vigyázunk, a magyar kultúra lassan beleolvad a fogyasztás nemzetközi globál kultúrájába. Össznépi happening, shoppingolás, partizás és hamis próféták új esztétikája terjed, folyamatosan összemosva a szabadságot és a szabadosságot. Anyanyelvünk leértékelődött, a művészeti oktatás háttérbe szorult, a magyar kultúra, ahogy az ország is, bajban van. A nemzeti hagyományainkban rejlő erőt megtartva kell új energiákat pumpálni a nemzet testét tápláló gyökerekbe, hogy a magyarság fáján új, egészséges rügyek fakadhassanak -emelte ki Csótár András.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK