2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lakásszínház és mesebalett

2012. január 18. szerda, 19:51
Címkék:

Folyik a munka, sok néző jár a színházba, így csupa jó hírről lehet beszámolni - kezdte év eleji sajtótájékoztatóját dr. Besenczi Árpád igazgató, aki az intézmény idei terveiről számolt be. Mint mondta a bérletesek száma nőtt; míg a tavalyi évadban 8570 fő váltott bérletet, addig idén 9530 darabot adtak el. A következő évadban szeretnék elérni a bűvös tízezret.

 

Kuriózumok a színházi évad második felében

Január elsejétől a színház 100 százalékos tulajdonosa a városi önkormányzat, hiszen az addigi másik fenntartónak - a Zala Megyei Önkormányzatnak - át kellet adnia intézményeit az államnak. A teátrumnak sikerült megszereznie erre az évre is a megyétől eddig kapott 60 millió forintos támogatást, ami nélkül anyagi problémáik lettek volna.

szinhaz 1

 

Ami a 2011/12-es évad második felének előadásait illeti, a direktor elmondta: a napokban került bemutatásra Hamvai Kornél Szigliget című műve, mely érdekes és izgalmas programnak ígérkezik. Különösen fontos, hogy a darabot minél több fiatal is megnézze, hiszen az a Rákosi-korszakról szól, amiről elég keveset tudnak a mostani közép-illetve főiskolások.

A színház a korábban már meghirdetett nagyszínpadi bemutatókon - Walter Bobbie-Tom Snow-Dean Pitchford: Footloose (premier: február 24.); Egressy Zoltán: Portugál (darabtemetés: március 24.); László Miklós: Illatszertár (premier: március 30.) - túl, különleges produkciókkal is készül. Február 20-án debütál a "Kapukód: 01" néven útnak indított lakásszínház, melyet az Ady utca 10. szám alatti házban, egy körülbelül 50 négyzetméteres lakásban tartanak. Idén Spiró György: Prah című komédiája kerül színre, illetve a szobába. A kétszemélyes darab főszereplői Ecsedi Erzsébet és Farkas Ignác lesznek. A különleges előadásra - melyet Sztarenki Pál rendez - egyszerre csak 25 néző válthat jegyet.

Gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmasnak ígérkezik a májusban bemutatásra kerülő Az állatok farsangja című interaktív mesebalett. A félszáz táncos gyereket megmozgató darab Stefán Gábor koreográfus kezdeményezésére szerveződik a Keresztury ÁMK-val közösen. Nem marad el idén sem a "tantermi deszka", azaz a beavató színházi programsorozat, ahol ezúttal egy kortárs mű, Háy János: Völgyhíd című színműve kerül terítékre.

A Hevesi Sándor Színház már most készül a 2012/13-as szezonra, hiszen ősszel 30. évadát kezdi a teátrum. A jeles alkalomból Ruszt Józsefre emlékezve szeretnének néhány korábbi sikeres művet ismét műsorra tűzni. Színpadra kerül Lessing Bölcs Náthán című színműve, melyben Tordy Géza játssza majd a főszerepet. Felelevenítik (ezúttal a Kvártélyházzal közösen) a Hajmerersztő című bűnügyi társasjátékot, mely a nyári színház után a bérletes előadások közé is bekerül. Ismét láthatják a nézők az egykor népszerű A La Mancha lovagja című színművet is, természetesen új szereposztásban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK