2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kozmikus előadások

2011. december 15. csütörtök, 10:14
Címkék:

- A csillagokat is lehozom az égről a hallgatóságnak - mondta tréfásan Bánfalvi Péter csillagász, a zalaegerszegi Diák-szigeten (Zala Pláza emelet) tartott előadásán.

 

Csillagos az ég a Diák-sziget felett

Az ismeretterjesztés azonban nem egyedi eset, hanem a december elején indult, közel két éves projekt végéig minden hétfőn és szerdán, más-más csillagászati témával várja az érdeklődőket, kortól függetlenül.

A csillagászok a jelenlegi technikai feltételekkel 13 milliárd évre látnak el a világűrben, bőven lesz tehát miből témát válogatnia a város szerte nagyra becsült előadónak. Bánfalvi Péter elmondta, nagyon örül, ennek a lehetőségnek, mert bár korábban is volt alkalma előadásokat tartani, de ilyenfajta rendszerességgel még nem. Az aktuális témákról a www.btws.hu/csillagaszat honlapon lehet informálódni. Az előadó teljesen civil érdeklődőket és a csillagászatban már járatosabb közönséget egyaránt várja.

Mint mondja, klub jelleget szeretne kialakítani, ahol az aktualitások mellett a hallgatóság érdeklődési köre is meghatározza a tematikát. Amikor csak lehet távcsöves vizsgálatokat is tartanak. Télen a Hold és a Jupiter szolgál látványossággal derült idő esetén, majd a Szaturnusz és a Fiastyúk lesz a vizsgálódás tárgya. De lesz jövőre látványos holdfogyatkozás és a visszatérő meteorrajokat is érdemes közelről megnézni. Elméletben pedig a Nap és az óriásbolygók, a Föld típusú bolygók, a kisbolygók, üstökösök, meteorok, s a szomszédos galaxisok lesznek terítéken.

banfalvi 1

Bolygókról, meteorokról és asztronautákról egyaránt szó lesz

 

A programindító előadáson ezekből adott egy kis ízelítőt a csillagász. Megemlítette a világűrkutatásban jeles magyarokat is, külön előadást szentel majd eme témának is. A büszkeség mellett izgalmat kínál a kozmikus védettségről és fenyegetettségről szóló ismeretterjesztés.

Bánfalvi Péter megjegyezte, a helyszín előnye, hogy sokan megfordulnak itt, az sem probléma, ha valaki csak az előadás egy-egy részét tudja megtekinteni. Reméli ezzel is felkelti az érdeklődést a világegyetem iránt, és néhány érdekes információt is át tud adni, miközben a technika segítségével térben és időben távoli utazásokra tudja vinni a hallgatóságot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK