2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Könyvek és húros eszközök

2015. szeptember 30. szerda, 19:36
Címkék:

Az egyik szereplő Zalaegerszegen született, ha épp itthon van, szívesen felássa andráshidai házuk kertjét. Amúgy Európa-szerte ismert és elismert operaénekes. A másik Budapesten látta meg a napvilágot, öt éven át a Gerilla együttes tagja volt, s bár most is gitárral jött, inkább könyveiről és egykori televíziós műsorairól ismert.

kanape 3

Vámos Miklós és Huszti Bernadett a Kanapén

A Zalai Kanapé őszi szezonjának első vendégei Huszti Bernadett operaénekes és Vámos Miklós író voltak, akikkel a hagyományokhoz híven az est házigazdái, Turczi István és Karáth Anita beszélgettek.

Huszti Bernadett – aki a Zeneakadémia opera tanszakán szerzett diplomát – jön-megy a világban, többnyire Párizsban és Valenciában tartózkodik. Magát drámai szoprán énekesnek tartja; legszívesebben a romantikus operaszerzők műveit szereti énekelni. A Kanapén Vissi Barnabás zongoraművésszel lépett fel, aki Zalaegerszegen járt gimnáziumba, és zeneiskolába, jelenleg pedig a Zeneakadémia növendéke. Mint azt az operaénekes mesélte: azért tartja Barnabást a legjobb kísérőnek, mert nemcsak jól zongorázik, hanem nagyon érzékeny is, és jól lehet vele együtt dolgozni. Mindkettőjük szerint az az egyik legfontosabb, hogy érezzék mit akart a zeneszerző, illetve hogy előadás közben mit érez a másik; vagyis egymásra kell hangolódni. Mindehhez Huszti Bernadettnek – ahogy tréfásan megfogalmazta – nap, mint nap be kell állnia. Ez annyit jelent, hogy délelőttönként még aggódik, hogy van –e aznap hangja, majd megebédel, felöltözik, behangol, és onnantól kezdve "be van állva"; vagyis készen áll a munkára.

kanape 1

Lehetetlen?!, Rögtön! – Vámos Miklós neve bizonyára sokaknak erről két egykori televíziós műsorról ismert. A kortárs irodalom kedvelői persze könyveit is hosszan tudnák sorolni. A Kanapén Turczi István ezek közül húzott ki kilencet egy táskából, a beszélgetés így a kötetekhez kapcsolódó történetek mentén folyt. A legutóbbi könyve, a Beatles és én a szerző ifjúkorába kalauzolja el az olvasót, hiszen Vámos húszéves koráig maga is zenész szeretett volna lenni, aztán több évtizednyi szünet után pár éve ismét vett egy gitárt. A másik "húros eszköz" amit sokáig használt, a teniszütő volt.

kanape 2

Azt mesélte: 31 éves korában állt neki teniszezni, és néhány év alatt másodosztályú szintre jutott. "Szocializmus volt, léha élet, mindenki ráért. Mindig akadt valaki, akivel lehetett egyet játszani. A rendszerváltozás után aztán hirtelen már senki sem ért rá, így ma már kevesebbet teniszezem." – mondta. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy az író 1988-1990-ig az USA-ban élt. Miért jött haza? Egyrészt mert magyar író akart lenni Magyarországon. Másrészt pedig mert mindig olvasta a The New York Times-t, ami egyszer egy kis cikkben beszámolt arról, hogy zűrzavar van keleten. (Ez a "kelet" akkor épp Közép-Kelet Európát jelentette az amerikaiaknak.) Később már egy kétoldalas cikk foglalkozott a keleti politikai változásokkal, és ekkor úgy érezte, hogy ideje haza jönni. Ez után a The Nation amerikai hetilap keleti tudósítója lett. Népszerű televíziós műsorai a kilencvenes évek közepén indultak.

Vámos Miklósnak több mint harmincöt kötete jelent meg, nemcsak regényeket és novellákat, hanem forgatókönyveket is írt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK