2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Benned a létra”

2015. október 21. szerda, 15:23
Címkék:

Önmagukról, a bennük rejlő tehetségről tettek bizonyosságot azok a sérült emberek, akik a "Benned a létra" országos vándorkiállítás zalaegerszegi állomásán mutatkoztak be a Keresztury VMK-ban. A tárlaton egy megyeszékhelyi pályázó, a 21 éves Horváth Lilla akvarelljét is megtekinthették az érdeklődők.

fogyalkotok tarlata1

Országos vándorkiállítás sérült emberek alkotásaiból

Rieger Erika, a Presidium Közhasznú Egyesület elnöke a megnyitón elmondta, az első alkalommal meghirdetett felhívásukra az ország számos pontjáról érkeztek pályázatok a művek fotóival valamint az alkotók bemutatkozásával. A beérkezett 180 munkából 20 fő – 16 egyéni és 4 csoportos pályázó – harminc alkotását választotta ki a bíráló bizottság. A tárlatot először júniusban, a Múzeumok éjszakáján mutatták be Dombóváron. Zalaegerszeg az ötödik állomás. A tehetség mindenkié, üzenik a kiállítással. "Ne azonosuljunk a fogyatékos szó korlátozó sztereotípiájával. Hirdessük az elfogadást, keressük és ismerjük fel a kiugró képességeket, melyekkel alkotóink rendelkeznek", hangsúlyozta.

serultalkotok tarlata2 net

Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója örömét fejezte ki, hogy helyet adhatnak a kiállításnak. Mint fogalmazott, fontosnak tartják az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések támogatását, melyek az esélyegyenlőséget hirdetik azzal a céllal, hogy befogadóbbá tegyék a társadalmat.

A zalaegerszegi Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóháza fiataljainak zenés műsora után Török Zoltán intézményi lelkész szólt a jelenlévőköz. Kiemelte, az alkotások nem csupán dekorációk, mögöttük élet, küzdelem, keresés és megtalálás van, amiért érdemes együtt lenni.

Czebeiné Nemes Bernadett intézményvezető Horváth Lillát mutatta be. A halmozottan sérült fiatal lány két éve jár a nappali csoportba. Bár szavakban kevésbé tudja kifejezni magát, személyiségével, humorával, kedvességével magához vonja társai szeretetét. Színes egyénisége megmutatkozik festményeiben, ahogy a színeket kezeli, emellett címválasztása is megkapó.

fogyalkotok tarlata2

Horváthné Dömötörfy Melinda, Lilla édesanyja érdeklődésünkre elmondta, eleinte nagyon sokat kellett buzdítani lányát, mert nagy lelki válságot okozott számára, hogy a társai sokkal többet tudnak, mint ő. A festés görcsös kéztartása miatt ugyan némi nehézséggel jár, de Lilla mindezt legyőzi akaratával. Bár korábban is foglalkozott kézimunkával, a festés hozta meg számára az önkifejezés azon módját, hogy most már egyre teljesebb embernek érezheti magát, és büszke alkotásaira.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK