2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Téli, női munka a tollfosztás

2013. január 21. hétfő, 20:13
Címkék:

Tollfosztóban voltak a botfai lányok-asszonyok és meghívott vendégeik. A helyi nyugdíjasklub szervezésében tartják életben e különös hangulatú, finom mozdulatokkal és lágy légvétellel járó hagyományt.

tollfoszto

Gutorföldéről érkezett annak a 18 kacsának a tolla, melyet száráról lefosztva pihe - puha párnatöltelékként szolgál majd. Fercsák Lászlóné ajánlotta fel az alapanyagot, akinek kertészetében korábban tettek látogatást a botfaiak, s innét a barátság, mondta Olasz Gyuláné a nyugdíjasklub elnöke.

- Régen meghívásos alapon mentünk a tollfosztóba, s sértés is volt, ha valakit nem hívtak meg. Velem egyszer esett meg ilyen, amikor még kicsi voltam ehhez a munkához, pedig én már mentem volna a felnőttekkel szívesen. Utána évtől aztán mindig hívtak - idézi fel a múltat Olasz Gyuláné. - Általában libatollat szoktunk használni, azt könnyebb fosztani, a kacsatoll viszont selymesebb, de embere válogatta, hogy ki mit használt inkább az ágyneműbe. A most kapott kacsatollak különösen szépek, mert ahol tartották őket volt az állatoknak lehetőségük fürdeni - utalt a feltűnően hófehér, lágy tollakra. - A faluban ma már kevesen tartanak libát, de azért eddig még minden évben sikerült tollat szerezni valahogyan, s 13 éve újra tartunk tollfosztót. Csatlakozott hozzánk a Lányok-Asszonyok Klub tagsága, a zalaegerszegi kertbarátok és más meghívott vendégek, s a legfiatalabb kislány, Pusztai Napsugár, aki a nagymamájával együtt vett részt a munkában mindössze 4 éves. S jól is jött a sok segítőkéz, mert ezt a sok tollat, ha három hétig fosztanám se végeznék el.

- Mi a jó a tollfosztásban?

- A hagyományőrzés, a társaság, hogy együttvagyunk, énekelünk - persze csak finom légvétellel, nehogy kárba vesszen a munka.

- Mennyire divat ma még a tollpárna?

- Mindig van akinek szüksége van rá. Bár a stafírung már nem divat, ahogy régen viszont nem volt senki allergiás a tollra, csodálkozom is, hogy miket találnak ki - jegyzi meg.

- Meddig tart ki egy ilyen töltelék?

- Régen gyakrabban cseréltük a tollat, de akár 4-5 évig is használható. Nyáron ki kell rakni a napra.

- Néhány férfi is az asztalhoz ült.

- Ez nem hagyományos, de szívesen láttuk őket. Egyébként a férfiak dolga volt az ital kínálás, s közben udvaroltak is a lányoknak, s néha megtréfálták a tollfosztókat.

A hagyományoknak megfelelően közös vacsorával zárult a kaláka.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK