2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hétvégén fazekas találkozó

2012. április 25. szerda, 07:14
Címkék:

Kilencedik alkalommal ad otthont a hétvégén a Göcseji Falumúzeum a Zalaegerszegi Országos Fazekas Találkozó és Fesztiválnak, melyre a hagyományokhoz híven messze földről érkeznek mesterek.

fazitali-elozetes

Bugyigakorongozás és vásári forgatag

A fesztivál a nyugat-dunántúli régió egyik kiemelt rendezvénye, annál is inkább mert szinte az egész Kárpát-medence kortárs fazekasságáról képet ad - fogalmazott a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón dr. Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának helyettes vezetője. A fesztivált - melyre április 27-29-ig kerül sor - az előző évekhez hasonlóan a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezi, illetve a pénteki nap programjainak koordinálásába a Zala Megyei Közművelődési Intézmény is bekapcsolódott.

Skarabut Éva, a népművészeti egyesület elnöke elmondta: a szűkülő pályázati lehetőségek ellenére is megrendezik az idei fesztivált, sőt a tavalyi árakon látogathatja a közönség a rendezvényt. Az előző közel egy évtized bebizonyította, hogy a zalaegerszegiek nemcsak szeretik, hanem évről évre várják is az eseményt, melyen több mint negyven fazekas vesz részt, képviselve tucatnál is több tájegységet.

A péntek délutáni Zala Megyei Gyermek Néptánc- Népzene Szakági Bemutatót a közművelődési intézmény szervezi. Ennek részleteiről Konczér Katalin igazgató számolt be. Elhangzott: tavaly kísérleti jelleggel hirdették meg a bemutatót, ami olyan jól sikerült, hogy idén nemcsak gyerekek, hanem felnőtt táncosok jelentkezését is várták. A délután folyamán a megye szinte valamennyi népművészeti csoportja fellép. A cél is az volt, hogy legyen legalább évente egyszer legyen egy olyan esemény, ahol integrálni lehet a zalai tánc- és népzenei együtteseket.

Ami a fazekas találkozó további programjait illeti, idén is lesznek mesterség-bemutatók, kiállítások, gyermekprogramok és fazekasverseny. Szombaton kétszájú bugyigát, vasárnap pedig tálat kell korongozniuk a résztvevőknek. A három nap alatt folklórműsorok, széles gasztronómiai kínálat és igazi vásári hangulat várja a látogatókat a skanzenben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK