2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Karácsonyi böngészés a világ körül

2012. december 03. hétfő, 19:00
Címkék:

Csukjuk be a szemünket, bökjünk rá a térképre, és induljunk útnak, ismeretlen tájak, kultúrák felé. Még ha csak képzeletben is. Persze ez ma már nem egészen így zajlik. A történet lehet ugyan ősi, és a mesélés hagyománya is állandó, na de a technika, az elég sokat változott.

Hóhullás a Griff Bábszínházban

Szóval kapcsoljuk be a laptopunkat, kattanjunk rá a Google Earth-re, és keressünk izgalmas helyeket a világban. Ha pedig ennél is többre vagyunk kíváncsiak, "guglizzuk meg". Például azt, hogy hogyan mondják finnül: "Boldog Karácsonyt", vagy miképpen ünnepelnek az eszkimók, és Afrikában is megünneplik-e Jézus születését?

A Griff Bábszínház az elmúlt héten mutatta be télünnepi zenés előadását. A "Hóhullásban" című produkció immár a harmadik évadához érkezett. Eddig főleg a magyar néphagyományokhoz kötődött a karácsonyi előadás, most azonban különféle országok meséi és zenéi kerültek fókuszba. Ezért is kapta a darab a "Karácsony a Föld körül" alcímet. Halasi Imre rendező (a Hevesi Sándor Színház egykori igazgatója, főrendezője és a teátrum örökös tagja) gondoskodott róla, hogy egy hagyományokon alapuló, ám modern mesét állítson a Hevesi-színház nagyszínpadára. A darab jelmondata akár az is lehetne, hogy Mikulás mindenhol van, de máshol nem biztos, hogy ugyanolyan, mint nálunk. (Lehet, hogy nem is piros.) A karácsony pedig a legnagyobb szülinap a világon!

hohullas 3

B. Szolnok Ágnes és Szilinyi Arnold - vagyis Anna és Marci - a karácsonyi hagyományokat kutatja. (Fotó: Griff Bábszínház)

Nagyapó (Farkas Attila) régi meséjén felbuzdulva Anna (B. Szolnok Ágnes) és Marci (Szilinyi Arnold) az Interneten kutat más népek karácsonyi hagyományai iránt. Közben elő-elő jönnek a Hit (Medgyesi Anna), Remény (Balázs László), Szeretet (Benkő Zsuzsanna) és Öröm (Báthory Gábor) angyalai. A helyszíneket (Finnország, Afrika, Grönland, Argentína, Japán, Olaszország) pedig végigkíséri a Kobold (Hettinger Csaba), aki bár nem túl optimista, legalább nem Luciferi lény.

Halasi Imre első bábszínházi produkciójával mutatkozott be a zalaegerszegi színházban. Az előadás egyetlen hiányossága talán pont a komoly színházi múltban rejlik: a bábok és a bábozás némileg háttérbe szorul, s lényegesen több a színészi játék. Cserébe viszont színes, látványos és pörgős mesét láthatunk. Akár azt is mondhatnánk, hogy az egyes jelenetek olyan ütemben váltják egymást, mint ahogy egy megfelelő sávszélességű Internet letölti a következő oldalt. A nagy karácsonyi böngészés során pedig semmivel sem kerül több információ a monitorra (vagyis a színre) mint amennyit egy érdeklődő gyermek agya (és türelme) befogadni képes. Az előadás és a dalok szövegét ráadásul olyan kiváló költők versei ihlették, mint Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Tamkó Sirató Károly, Varró Dániel, vagy éppen Zalán Tibor.

A darabot élő zene kíséri; Horváth Károly zeneszerző (a bábszínház korábbi igazgatója, és a Hóhullásban sorozat megálmodója) jóvoltából hagyományos japán dallamokat, afrikai törzsi ritmusokat és tüzes argentin muzsikát egyaránt hallhatunk.

A mese igazi utazás a világ egyes országai, és egy kicsit a történeti korok között. Mert végül is a pattintott kőkorszaktól a kattintott fénykorszakba jutunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK