2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Paprikaláb digitális printen

2014. január 27. hétfő, 17:08
Címkék:

A gasztrogramm a gasztronómia és a piktogram szavak háziasításából létrejött grafikai műfaj. Legalább is Porpáczy Zoltán budapesti tervezőgrafikus ezt a sajátos eljárást alkalmazza művészetében. Az alkotónak a napokban nyílt tárlata a Keresztury VMK Gönczi galériájában.

porpaczy 1

Gasztronómia és piktogram találkozása

A digitális printeken, amiket autonóm plakátoknak is hívhatunk, a főzés tudománya elevenedik meg, ám teljesen egyéni, szellemes látásmódban. Ahogy a megjelenteket köszöntő Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető is mondta: a gasztronómia manapság népszerű a médiában. Rengeteg főzőműsort, étkezéssel kapcsolatos filmet látni a különféle tévés csatornákon. A kultúra napja alkalmából különleges plakátokkal is tiszteleghetünk a jelenség előtt.

A tárlatot megnyitó Gyulai Orsolya Zóra művészettörténész elmondta: Porpoáczynak három évvel ezelőtt éppen Zalaegerszegen a Mézfesztiválon nyílt meg első kiállítása. Azóta az ország számos pontjára eljutottak már munkái. A mostani kiállítás két részből áll: az első teremben a gasztrogrammok láthatók, a másodikban pedig az előző évek munkáiból válogattak.

porpaczy 2

A gasztrogrammok esetben lényeges kiemelni, hogy a gasztronómia szó nemcsak a főzést jelenti, hanem a táplálkozással és az étkezés kultúrájával kapcsolatos összes tudást és ismeretet. Ezek után ne csodálkozzon senki, hogy a színes, tréfás plakátokon egy-egy idézet olvasható, melyek egy 19. századi szakácskönyvből származnak. A kecsesen összezárt, csípőspaprika-lábak alatt például ez: "A háziasszony sohase üljön az asztalfőn mereven és közönyösen." A képeken új megvilágításba és "szerepkörbe" kerülnek répák, paprikák, egyéb kerti zöldségek és húsfélék.

A hangsúly a lassú ízlelésen van, hiszen a digitális eljárással készült plakátok szabad asszociációként is felfoghatók. A mögöttes tartalmukon pedig ki ki kedvére rágódhat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK