2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ördögkatlan hatodszor!

2013. július 25. csütörtök, 09:22
Címkék:

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre Pécstől egy ugrásnyira az Ördögkatlan Fesztivál. Július 30-tól augusztus 3-ig rengeteg kulturális és zenei program várja a fesztiválozókat a villányi borvidék falvaiban: Nagyharsányban, Kisharsányban, és Palkonyán.

ordogkatlan 1

A Zalaegerszegi Leánykar koncertje is színesíti a programot

Az összművészeti fesztivál 2008-ban indult Töröcsik Mari színművész és - az azóta elhunyt - Cseh Tamás dalszerző, énekes fővédnöksége alatt, Bérczes László rendező (kezdezben a Bárka Színház, jelenleg a Csíky Gergely Színház művészeti vezetője) és Kiss Mónika szervezésében.

Az előzményekről annyit: a stáb 2008-ig a kapolcsi Művészetek Völgyében a Bárka Kikötö-helyszín programjait szervezte, majd mikor kiderült, hogy a 2008-as évben csak kisebb volumenű programsorozatra kerülhet sor a Veszprém megyei völgyben, Bérczesék új helyszínt kerestek. Ez pedig nem más, mint maga a "katlan": Pécstől délre, a villányi borvidék gyönyörű lankái, hegyei között.

A programokat az elmúlt évekhez hasonlóan művészeti sokszínűség jellemzi. Irodalmi műsorok (melyeknek kitűnő helyszínt ad a kisharsányi Vylyan terasz), színházi produkciók, könnyű-, komoly- és vilgzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket; nemcsak Pécs környékéről. Az Ördögkatlannak több visszatérő vendége is van: Kiss Tibi (Quimby), Rutkai Bori (Specko Jedno, Budapest Bár), Péterffy Bori, Cseh András, Lovassi András és a Kiscsillag.

A fellépők között zalaegerszegieket is találunk: július 31-én a palkonyai templomban a Zalaegerszegi Leánykar ad egyházzenei koncertet. Az egyórás hangverseny az egyházzene évszázadain vezeti át a hallgatót, olyan műveket is megszólaltatva, amely Magyarországon először hangoznak el.

Koncertet ad ezen kívül a pécsi születésű, ám diákéveit Zalaegerszegen töltő Takáts Eszter énekes is.

Mint az a fesztivál honlapján (www.ordogkatlan.hu) is olvasható a programsorozat koncepciója, hogy a magyarság kulturális és művészeti gazdagságát megjelenítsék a régióban, segítsék a rendezvénynek otthont adó baranyai települések felelmelkedését, s mindezt európai színvonalon: politikai-, nyelvi- és országhatárokon átívelő kultikus közösségi tér kialakításával. Ezek hatására a régió turisztikailag is vonzóbá válik.

A fesztivál idején természetes van lehetőség túrázásra is. Sőt, két helyszínen lehet kerékpárokat is kölcsönözni, a fesztiválozók pedig ingyenesen igénybe vehető katlanjárattal közlekedhetnek a helyszínek között.

Szóval, jövő héte irány a Katlan!

Jegyekről, bérletekről és szállásról bővebb infó: www.ordogkatlan.hu.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK