2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Jobban érezzük magunkat tőle”

2015. október 19. hétfő, 09:58
Címkék:

Belső fények örvényében – Duó címmel nyílt kiállítás Hadnagy György Pro Urbe-díjas és H. Póka Emőke Zalaegerszegért-díjas iparművészek munkáiból a Keresztury VMK-ban. A közel hetven alkotást felvonultató tárlat különlegességét az adja, hogy a művészházaspár húsz évvel ezelőtt mutatkozott be utoljára Zalaegerszegen összefoglaló kollekcióval, akkor Hadnagy György az 50. és most a 70. születésnapját ünnepelte.

hadnagy poka tarlat1

Hadnagy György és H. Póka Emőke tárlata
a Keresztury VMK-ban

– Első itthoni kiállításom óta 45 év telt el. Úgy érzem, ezen idő alatt felértem a csúcsra, olyan szempontból, hogy nem Zalaegerszegen, Zalában illetve az országban mérettettem meg, hanem Európában – emlékezett vissza Hadnagy György. – A formatervező iparművész, szobrász a Nemzetközi Intarzia Szövetség egyedüli magyar tagjaként több hónapot töltött Párizsban, és többek között kiállított Németországban, Olaszországban és Finnországban. A külföldi élmények tapasztalatait összefoglalva írta meg Az intarzia művészete című, 2000-ben megjelent kötetét, mely a fa tárgyak díszítésére alkalmazott technikát művészettörténeti és kivitelezési aspektusból tárgyalja. Az eltelt 45 év termékenységét jól mutatja, hogy csak a megyében 130 köztéri alkotása díszíti a települések tereit.

hadnagy poka tarlat2

– A fának, mint anyagnak csodálatos rajzolata, nagy színskálája kimeríthetetlen variációs lehetőséget biztosít a mű létrehozásához. Most új technikákkal foglalkozok. Ez a térplasztika, amit ha körbejárunk, akkor is ugyanazt a figurát mutatják. Ilyen például a Zalaegerszegen a Páva, vagy a Csodaszarvas Andráshidán. A Pillangó című térplasztikámat pedig a közeljövőben adják át az andráshidai játszótéren.

Az alkotáshoz belső nyugalom is kell. Erről már H. Póka Emőke beszél.

– Gyermekkoromban festettem, zenéltem, de leginkább nagyanyám rongyos zsákja ragadott meg. Egy csipkemaradékban, egy gyöngyben, egy darab bársonyban, egy elszakadt menyasszonyi fátyolban élettöredékek elevenednek meg, tulajdonképpen az ember különböző életállomásai, a női lét, mely ugyan sokkal nehezebb, de egyúttal sokkal gazdagabb, mint a férfiaké. Amikor az ember el kezd alkotni, kell egy zárt, intim világ. Nekem ezt a világot a textil jelenti, a címet kölcsönvéve, a belső fények örvénye, az alkotás nyugalma, amikor is választ találok mindenre.

hadnagy poka tarlat3

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében méltatta a házaspár művészeti és tanári tevékenységét. Hangsúlyozta, nem csupán a megyeszékhely polgárai, hanem művészemberek és egyben tanárok is, akik munkásságukkal hozzájárulnak a jelen és a jövő Zalaegerszegének formálásához.

Dr. Kostyál László művészettörténész úgy jellemzett, hogy az alkotások igényessége belső elmélyülésre is invitál. Hadnagy György legfontosabb hitvallását, művészetének célját közvetíti, miszerint: "jobban érezzük magunkat tőle". Ahogy a városban található térplasztikáitól és szobraitól, melyek felöltöztetik a tereket. H. Póka Emőke a hűséges házastárs, alkotótárs textilművészete a grafikához hasonló, egy vonalból indul ki... A textilművész is egy szálat fog, és ebből az egyetlen szálból születnek csodálatos alkotásai, kompozíciói, kollázsai, melyek megörvendeztetnek bennünket, értékelt dr. Kostály László.

hadnagy poka tarlat5

A tárlat, ami a 20 évvel ezelőtti zsinagógai kiállítás anyagát egészíti ki az elmúlt két évtized új alkotásaival, november 7-ig várja az érdeklődőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK