2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gobelinművész a zsinagógában

2012. április 20. péntek, 14:50
Címkék:

Gyapjú, selyem, aranyszál, na meg szívbéli derű, ami az alkotásokból is sugárzik. Röviden és tömören ebből áll Péreli Zsuzsa képző- és iparművész munkássága, akinek műveiből a közelmúltban nyílt tárlat a zalaegerszegi Városi Hangverseny -és Kiállítóteremben.

pereli 1

Színes fonalakkal fest

A főleg gobelineket készítő művész férjével, a legendás Tolcsvai Lászlóval érkezett a zalai megyeszékhelyre, aki kiállításnyitót követően zenésztársával koncertezett is a zsinagógában.

Péreli Zsuzsát, és alkotásait Gyutai Csaba polgármester köszöntötte. Mint mondta, a művész mindig mosolyog, s ez a derű gobelinjein is egyből érzékelhető. Manapság ritka, hogy valaki a világra, az embertársakra, a múltra és a jelenre ilyen őszinte derűvel tudjon nézni. A gobelineket szemlélve rájövünk: a szövőszékkel is lehet költészetet létrehozni.

A tárlatot megnyitó P. Szabó Ernő művészettörténész szerint olyan profán korban élünk, amikor a művészetet sokan próbálják meg elválasztani a hittől és az érzelmektől. Ezzel dacol Péreli Zsuzsa, aki a kortárs világban ritka alkotónak számít.

pereli 2

Művészetéről azt is mondhatjuk, hogy fonalakkal fest. Ő a hazai gobelinművészet megújítója, hiszen őrzi a tradicionális elemeket, ám stílust is teremtett, s új technikai megoldásokat dolgozott ki. Műveit a 70-es évektől főleg a századelő, és a 20. század elején készült egykori fotók hangulata inspirálta, később viszont az archaikus, szakrális, vallásos motívumok felé fordult figyelme. A kárpitba szőtt arany és ezüstszálaival, ikonikus figuráival, különleges hangulatot árasztanak faliképei. Gobelinjeire festői látásmód jellemző, ami nem meglepő, hiszen eredetileg festőnek készült; ám ő színes fonalakkal hozza létre mindazt, amit más ecsettel.

A művészettörténész szerint Péreli Zsuzsa művészete a legjobb bizonyíték arra, hogy a rohanó világban van létjogosultsága ennek a műfajnak, hiszen lassítást, nyugalmat és végtelen harmóniát fejez ki.

A kiállítás május 18-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK