2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Futurisztikus ruhák és tűzoltólétra

2015. június 04. csütörtök, 19:06
Címkék:

Nagyobb városokban talán megszokott dolog, Zalaegerszegen azonban még ritkaságszámba megy a divatfotózás; pláne, ha az nem műtermi körülmények között zajlik. A közelmúltban Sustik Kriszta ruhatervezőnél jártunk, aki egy különleges helyszínre szervezett fotózást.

sustik 1

Divatfotózás a háztetőn

A már-már művészeti akciónak is beillő projekt valahol a lookbook-fotózás és a kampányfotózás műfaji határait súrolta; de erről majd később. Maradjunk inkább a helyszínnél, ami egy belvárosi emeletes ház teteje volt. Kopott falak, öreg szellőzőnyílások és tűzlétrák adták a hátteret a fiatal tervező kollekciójához. A munkát némileg nehezítette a szinte percenként változó időjárás. Hol csepergett az eső, hol hétágra sütött a nap, a viharos erejű szélben pedig egyáltalán nem lehetett kellemes a modellnek nyári ruhákban pózolni.

- Szerencsére Simon Xénia szombathelyi modellnek, Horváth Gábor fotósnak és Bogár Judit sminkesnek köszönhetően egy nagyon jó csapat jött össze – mondja Sustik Kriszta. Mivel inkább a szabadtéri helyszínek híve vagyok, az időjárás viszontagságaival számolni kell, de ezek akár hozzá is tehetnek a projekthez.

A tetőn például a ház fölé magasodó futurisztikus fellegek adtak kiváló díszletet az amúgy is sci-fibe illő ruhákhoz.

- A külső helyszínekben azért is látok több lehetőséget, mert a környezet dizájnja és a ruhák egy sajátos összképet adnak. Az a jó, ha nem csak maga a kollekció jelenik meg, hanem a képekben van valami plusz is. Ezek az úgynevezett kampányfotók mini-projektekként is felfoghatók. Annál is inkább, mert a csapatmunkában hiszek. Akkor érzem jól magam, ha a fotós, a modell, a sminkes és a fodrász is hozzáteszi a maga ötleteit a témához, és egymást motiválva, egyfajta szellemi összhangban zajlik a munka.

sustik 2

A mostani program afféle lookbook-fotózásnak indult, ami annyit jelent, hogy egy homogén háttér előtt több oldalról fotózzák le az egyes ruhadarabokat. A tervező a készülő webshopjához szeretett volna képeket készíttetni, a környezet (a többszintű tetőszerkezet, a szellőzök, a szürkés falak) azonban megihlette, így egy kicsit a kampányfotózás felé billent el az akció.

- Nem baj, ha kicsit ösztönösen, vagy intuitív módon zajlik a fotózás. Nem szeretek mindent előre eltervezni és papírra vetni. Lehet, hogy ez néha kicsit elnyújtja a munkát, de a spontán ötletekből nagyon jó végeredmény születhet.

Mint meséli, még olyan is előfordul, hogy a helyszín sem előre eltervezett. Burg Ákos Bécsben élő fotóssal (akivel már több projekten is dolgozott együtt) néhány éve ausztriai helyszínt kerestek, de sehogy sem találtak megfelelőt. Mígnem egy sajnálatos esemény "mentette meg" a helyzetet: Bécstől nem messze ugyanis erdőtűz volt, a fotós pedig engedélyt kért a tűzoltóktól, hogy a leégett erdőbe mehessenek fotózni. Mondani sem kell, hogy a fantáziavilágba illő környezet nagyon jó háttere lett a kampányfotóknak.

sustik 3

Kriszta vízlepergető anyagból készült, kissé futurisztikus hatású ruháihoz (kabátok, nadrágok, felsőrészek) nagyon jól illenek az ipari környezetek. Nem véletlen, hogy szervezett már fotózást bauxitbányában is. A kőzet által pirosra színeződött talaj és háttér marsbéli hangulatot adott a képeknek. A kívül vízlepergető, védelmi funkciót biztosító, belülről pedig meleg, puha anyagú ruhák nagyon jó összhangba kerültek a kiválasztott helyszínnel. (Ahol az egyik modell a népszerű műsorvezető, Iszak Eszter volt.)

- Most egy közeli és egyszerű helyszínt kerestem. A műteremlakás melletti kissé kopott tető jó választásnak bizonyult. Olyannyira, hogy a sok-sok felkínálkozó lehetőséget le is kellett redukálni menet közben, hogy gördülékenyebben haladjon a munka. A végeredmény pedig hamarosan látható lesz az interneten, és a közösségi oldalakon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK