2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az írástöredék a kiindulási pont

2015. szeptember 29. kedd, 19:04
Címkék:

Ami sok évig csak vágyálom volt, most végre megvalósult – mondta dr. Kostyál László művészettörténész abból az alkalomból, hogy hosszú előkészületek után megjelent a Budaházi Tibor festőművészről készült monográfia.

budahazi 1

Kötetben Budaházi Tibor művészete

Az Erdélyből Zalába települt alkotó életútját és életművét bemutató albumba közel kétszáz reprodukció kapott helyet. A könyvet a Göcseji Múzeumban mutatták be ünnepélyes keretek között. Balaicz Zoltán polgármester a művészt köszöntve elmondta: bár nem Zalaegerszegen született, mégis zalaivá vált. Itt teljesedett ki ugyanis a rá jellemző művészeti stílus (bár erdélyiségét sem tudná letagadni); az itt élők pedig nemcsak befogadták, hanem barátjuknak is tekintik a képzőművész-tanárt.

Budaházi Tibor munkáiról, illetve magáról az albumról Novotny Tihamér művészeti író, a könyv szerzője beszélt. Mint mondta: Budaházi az az alkotó, aki zsigeri szeretettel fordul a magyar irodalom és történelem felé. Érdeklődését a kézírásos művészet, illetve kifejezésmód határozza meg. Kopottas iratok, szakadozott levelek, ódon kódexek jelentik számára a kiindulási pontot. Szakrális elődei a kódexmásoló szerzetesek; célja nemcsak hogy létrehozzon, vagy kifejezzen dolgokat, hanem hogy feltárjon valamit, ami még képlékeny, ami még az "üledékrétegekben" maradt. Festészeti technikája is ez; a rétegződés elérése, melyben fel-feltűnnek a rá jellemző kalligrafikus írástöredékek.

budahazi 2

Budaházi Tibor művészetét a folyamatos kutatás, keresés jellemzi. Ahogy a kötetbemutatón mondta, soha nem másoknak akart megfelelni, mindig csak magának. Úgy érzi, hogy mivel romániai magyarként kisebbségi környezetben nőtt fel rákényszerült arra, hogy meggyőződésből cselekedjen, s valószínű ez látszik képein is.

A könyvben a festőművész 1975-2015 között készült alkotásai szerepelnek, ezen kívül Novotny Tihamér Budaházi művészetéről írt tanulmánya is olvasható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK