2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Árnyak a házfalon

2012. január 26. csütörtök, 17:58
Címkék:

Kerámiák, vagy szobrok; népies vagy modern? Ez esetben, ez így mind egyszerre. A kultúra napja alkalmából a Keresztury ÁMK Gönczi galériájában Kun Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotásaiból nyílt tárlat.

 

Kun Éva tárlata a Gönczi Galériában

A művész a 70-es 80-as évektől megkérdőjelezhetetlen alakja a magyar képző- és iparművészetnek. Fazekastanulóként kezdte pályáját, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomázott. Az 1970-es évektől számos elismeréssel jutalmazták, 1995-ben pedig Ferenczy Noémi díjas alkotó lett.

kun 1

 

Kezdetben a népművészet kerámiái érdekelték, majd figyelme fokozatosan a modern hazai és japán kerámiák fel fordult. Ekkoriban még inkább használati tárgyakat készített, ám később - miután megismerkedett a raku technikával - egyre inkább szobrok, kisplasztikák kerültek ki keze alól. A mostani Körkép című kiállításán is főleg ezek dominálnak, bár dombormű és festmény-szerű kompozíciók is uralják a teret.

Kun Éva munkái jellegzetesek, mondhatni összetéveszthetetlenek. Mediterrán hangulatú házikói, öreg templomai (melyek mécsestartóként is szolgálnak) letűnt pillanatokat tárnak a néző elé. Annál is inkább, mert a házak oldalán minden esetben ott van az ember-árnyék; mint örök lenyomat, kitörölhetetlen emlék. Sors.

kun 2

 

A keramikusművész gazdag szimbólumrendszere is jól nyomon követhető a Keresztury ÁMK tárlatán. A paraszti kultúra jellegzetes motívumai és az anyaföld-földművelés szeretete éppúgy jelen van, mint a szakrális, vagy keresztény ihletésű ábrázolások. Mindezt erősítik a föld színek, valamint a vöröses, néhol rózsaszínes árnyalatok.

A kiállítást megnyitó Németh János keramikusművész szerint Kun Éva munkái gondolatot ébresztenek, lelket és szeretetet árasztanak. Ezt a fajta művészetet nem lehet "csinálni", ez születik.

A közel félszáz alkotást felsorakoztató tárlat február 22-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK