2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A vonalak szerelmese

2013. április 10. szerda, 15:20
Címkék:

A költészet napjához közeledve nyílt meg a Városi Hangerseny- és Kiállítóteremben Miklosovits László, zalaegerszegi születésű grafikusművész kiállítása. A művész főleg könyvillusztrációiról ismert. A mostani tárlaton főleg Babits Mihály Erato című könyvéhez, valamint Márai Sándor művekhez készített illusztrációi láthatók.

miklosovits 1

Miklosovits illusztrációk a zsinagógában

Kötöttség és szabadság is illusztrációkat készíteni - fogalmazott Péntek Imre költő, a Pannon Tükör főszerkesztője a kiállítást megnyitva. Mint mondta: a szövegtől nem lehet eltérni, ami kötöttséget jelent, ugyanakkor a fantázia szabadon szárnyalhat, és az értelmezés lehetősége nyitott marad az alkotó számára.

Miklosovits a vonal szerelmese, és mestere; vonalhálót sző, eltalálja, megtalálja a jellegzetes formák lényegi elemeit. Ha kell felnagyít, ha kell bagatellizál, vagy éppen a centrumba állít egy-egy motívumot. Nemcsak grafikus, hanem olvasó is, hiszen tollrajzaival, ecsetnyomataival összeköti a szöveg és a mai kor közötti pontokat.

A mostani tárlat egy válogatás a művész alkotásaiból, melynek fő elemeit Babits- és Márai illusztrációk adják. De a képregények, karikatúrák világába is látogatást tehetünk egy összefüggő (kép)történet segítségével.

miklosovits 2

A grafikusművész nemrégiben fejezte be Retro Zalaegerszeg című kötetét, mely egyfajta képes napló a 60-as, 70-es évek városáról, kulturális és zenei életéről. A szerző a kiadásra váró könyvvel kapcsolatban elmondta: boldog, hogy Péntek Imre rábeszélte a megírásra. Reméli, hogy hamarosan lesz elegendő pénzösszeg ahhoz is, hogy megjelenhessen a kötet.

A tárlatnyitó után elhangzott: várják azoknak az olvasóknak az adományait, akiket érdekel a város harminc-negyven évvel ezelőtti története, s szívesen áldoznának némi összeget a könyv kiadásának megsegítésére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK