2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Múzsák a falon

2012. február 24. péntek, 10:09
Címkék:

Pannót, vagyis nagyméretű táblafestmény-ciklust avattak az Ady-iskola gimnáziumi épületrészében. Az Alfons Mucha: "Művészetek" című festménye alapján készült alkotást, Tánczos György művésztanár vezetésével diákok készítették.

Szecessziós táblafestmény az Adyban

A 19-20. század szecessziós hangulatát idéző, két részből álló pannót Balaicz Zoltán alpolgármester avatta fel. Mint mondta a művészeti gimnáziumban már régóta hagyománya van az ehhez hasonló kezdeményezéseknek, hiszen 1995-ben - mikor ő is ennek az iskolának a növendéke volt - avatták fel az aulában Gábriel József egyik nagyméretű alkotását. Azóta más hasonló képek is díszítik az iskola folyosóit. A mostani táblafestmények is jelzik az intézmény művészeti értékek iránti elkötelezettségét, illetve azt a szellemiséget, melynek hatására a tehetségek diákoknak van módjuk kibontakoztatni képességeiket; legyen szó egyéni vagy csoportos munkáról.

panno 1

Szecessziós hangulat a folyosón

A pannót készítő diákok nevében Dobri Anna (11. évfolyam) szólt a táblafestmények készítéséről. Mint mondta a kép eredetijét az 1860-ban született festő-, grafikus- és iparművész, Alfons Mucha készítette, aki a szecesszió egyik legkiemelkedőbb alakja volt. A diákok kezdetben azt szerették volna, ha a reprodukció minél jobban hasonlít az eredetihez, de gyorsan kiderült, naivak voltak. Nem lehet ugyanis tökéletes másolatot készíteni. Később mindenki saját stílusát próbálta a képbe vinni, ami viszont egy idő után kezdet némi káoszt okozni. Végül Tánczos György instrukciói alapján rátaláltak a helyes útra, így egységes és szép alkotások születtek. A munkában nemcsak adys gimnazisták, hanem a művészeti alapképzés "külsős" - kölcseys és mindszentys - diákjai is részt vettek. Összesen tizennégyen (Dobri Anna, Gót Enikő, Gyenes Júlia Boróka, Kajos Anna Zsófia, Kintli Borbála, Kollár Viktória, Köcse Anna, Májer Fruzsina, Mester Réka, Püsök Lilla, Szekeres Kamilla, Takács Alexandra, Waldmann Rita és Winkelbauer Zsófia) dolgoztak a nagyméretű képeken.

panno 2

Adys és "külsős" diákok is részt vettek a munkában, Tánczos György (jobbról) vezetésével

A gimnázium falairól ezután a művészeteket ihlető múzsák tekintenek le a diákokra, akik minden bizonnyal inspirálják is őket arra, hogy a festészet, zene, tánc és költészet terén minél kimagaslóbb eredményeket érjenek el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK