2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

110 éve született Mikus Gyula

2015. október 20. kedd, 17:48
Címkék:

A 110 éve született Mikus Gyula emlékkiállításának a Balatoni Múzeum díszterme, a MŰSZAK Mikus Gyula tiszteletére rendezett V. Cserszegtomaji Nemzetközi Művésztelepének alkotásaiból rendezett tárlatnak pedig az intézmény aulája biztosít helyszínt november végéig.

A Balatoni Múzeum emlékkiállítása

A múzeum kollekciójából, a hagyatékból, a Pozsgai, a Balogh és a Mikus magángyűjteményekből összeválogatott tárlat nyitóünnepségén- melyet ifj. Merics Ferenc kísért gitárjátékával- felavatták a Tirnovák Tamás szobrászművész által gipszből készített, a család tetszését is elnyert szoborportrét, mely vár a bronzból kiöntésre.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a Festészet Napján, Szent Lukácshoz kapcsolódva, az intézmény idén Mikus Gyulára emlékezik úgy, hogy egyúttal bemutatkozási lehetőséget kínál kortárs helyi és környékbeli alkotók számára is.

mikus

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt emelte ki, hogy a város emblematikus figurája minden itt élő embernek elsőre beugrik, ha egy helyi festőművészt kell megneveznie. A segítőkész, gyermekszerető festő emlékére Keszthely és a művész családja 17 évvel ezelőtt egy emlékkiállítást hozott létre abban a házban, amelyben élt és alkotott több mint ötven évig, de az emlékház működését a város nehéz anyagi helyzetére való hivatkozással nyolc éve ideiglenesen felfüggesztették. "Én most belátom, hogy ez nem volt jó döntés, megkövetem a családot a magam nevében és igyekszünk egy megérdemelt helyet találni, ami méltó ennek a nagy embernek az emlékéhez"- mondta el végezetül.

A kiállításokat dr. Kostyál László művészettörténész ajánlotta az aulát csordultig megtöltő vendégek figyelmébe. Mint mondta, az autodidakta módon, Zalaszántón festővé érett, magát folyamatosan képző Mikus művészete valódi, emblematikus értéke a városnak. Itt vált igazán a Balaton festőjévé, a Szigligeti-öböl, a Bece-hegy szerelmesévé. Úgy tartotta, nincs két olyan nap, amelyen a Balaton ugyanazt az arcát mutatná. Örömet, bánatot, egyedüllétet, jókedvet és ezernyi emóciót föl lehet fedezni a Balatont nyitottsággal megragadó festményein. Az idei művésztelep alkotásai is Mikus szellemiségét, természetfelfogását, színvilágát, derűsségét, precizitását és kedvességét idézik meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK