2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Örömzene klasszikus rock alapon

2013. február 26. kedd, 16:45
Címkék:

Ötödik éve zenélnek együtt. Főleg klasszikus rock és blues zenekarok feldolgozásait játsszák magyarul, saját fordításban, de az utóbbi időben ők is írnak dalokat. A Hetedik együttes története tulajdonképpen a polgármesteri hivatalban kezdődött, hiszen néhány rockzenét kedvelő, jó barátságban lévő kolléga ötlete volt a zenekar-alapítás, melyhez persze "külsősök" is csatlakoztak.

Magyar szövegek "A Hetedik" módra

Az együttes nevéről legtöbben József Attila A hetedik című versére, na meg annak Hobó átiratára asszociálnak: "A hetedik Te magad légy!" Ennyire tudatos volt a névválasztás? - kérdeztük az együttes legutóbbi próbáján Mihálykó Béla basszusgitárost.

hetedik 2

- Ennyire talán nem, hiszen eleinte a többiek azon viccelődtek, hogy azért ezt a nevet választottuk, mert a hetedik emeleten laktam. Ez persze nem igaz. Tény, hogy szeretjük József Attilát is, Hobót is, a hetes szám pedig a számmisztikában és a népmesében is fontos. Sőt talán még az is benne van, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, a hetediken pedig megpihent. Mi egy hobbizenekar vagyunk, a szabadidőnkben zenélünk, ha úgy tetszik örömzenét játszunk.

Egyiküknek sem főállása a zenélés, senki sem akar meggazdagodni belőle, és - ahogy a Béla fogalmazott - mindenki "szerelemből" zenél. Annál is inkább, mert mindenkinek megvan a hétköznapi foglalkozása - jogász, informatikus, mérnök, közgazdász egyaránt van a tagok között -, a közös zenélést mégis fontosnak érzik. A Henics Attila (gitár), Kovács Gábor (ének), Mihálykó Béla (basszusgitár), Molnár Sándor (szólógitár), Takács Tibor (dob) alkotta csapat különösebb zenei előképzettséggel nem rendelkezik, de mindenki zenélt már korábban is; ha máskor nem, hát az egyetemi évek alatt. Henics Attila pedig már több egerszegi együttesben is megfordult az elmúlt évtizedekben, hol gitárosként, hol szaxofonosként.

hetedik 4

Mihálykó Béla szerint a rock-műfaj adta magát, mert mindannyian ebbe a közegbe mozognak, ilyen zenéket hallgatnak. Hogy éppen melyik klasszikus előadó dalát dolgozzák fel, azt is közösen találják ki. A külföldi kedvencek közül eddig főleg a The Cult, Doors, Rolling Stones, Deep Purple nóták szerepeltek a repertoáron. Mostanában viszont egyre több saját számuk is van.

hetedik 1

A dalszövegeket Kovács Gábor írja, és fordítja. Mint mondta, eleinte a kényszer szülte, hogy ő legyen a fordító, mert saját dalaik nem voltak, a hagyományos, jól ismert magyar változatoktól pedig szerettek volna eltérni. A Hetedik feldolgozásai között vannak olyan interpretációk is, amiket tudomásuk szerint ebben a formában magyarul még nem játszott senki. Egyre több azonban a saját szerzemény, s a dalok szövegét szintén Gábor írja. Elárulta: már egyetemista korábban próbálkozott versírással, és néhány számba bele is csempészte a korábbi gondolatokat. Kezdetben furcsa volt az egész, hiszen soha nem énekelt, és verselt nyilvánosan, de a többiek bíztatták, és a közönség is jól fogadta a szereplést a koncerteken.

hetedik 3

Nem titok, hogy Kovács Gábor civilben Zalaegerszeg város jegyzője. Hogy a hivatali munka és rockzene kritikus műfaja hogyan egyeztethető össze? Szerinte ez egyáltalán nem gond, hiszen a zene számára a kikapcsolódást, feltöltődést jelenti. A dalaik pedig maximum önmagukkal szembeni kritikákat fogalmaznak meg. Sokkal inkább hangulatokról, érzésekről szólnak a számok. Na, meg egy közös, munka utáni zenélésről, vagy egy jó hétvégi koncertről, melyre elhívják barátaikat, kollégáikat. A fiúk egyébként akkor is próbálnak hetente egyszer, ha éppen nem készülnek fellépésre, hiszen ilyenkor új ötletek, inspirációk születnek. Bár főleg zalaegerszegi klubokban koncerteznek, az elmúlt években játszottak már Budapesten, Szombathelyen, Lentiben és Celldömölkön is.

A Hetedik legközelebbi koncertjére pedig március 16-án a Grabowsky Caféban kerül sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK