2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

XX. századi viseletet rekonstruáltak Bakon

2014. április 08. kedd, 15:34
Címkék:

A Szlovénia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében megvalósuló SI-HU-2-1-004 Folklór határok nélkül című projekt egyik partnerét, Baloghné Bacsa Ibolya táncpedagógust kértük arra, hogy mutassa be nekünk a program keretében rekonstruált baki népviseletet.

folklor viselet1 A Folklór határok nélkül pályázatban

– Hogyan álltak neki a munkának?

– A ruha elkészítésénél az 1920-as évekből származó családi fotókat használtunk, melyet kiegészítettünk a gyűjtés során mesélő emberek leírásaival. Az így rekonstruált viselet véleményünk szerint közel azonos lehet a századelős baki női ruhával.

– A népviseletek általában nem egységesek. Hogyan sikerült a variációkat beépíteni?

– A fotók alapján igyekeztünk többfajta díszítést és színt kiválasztani, tehát a ruhák is többfélék, nemcsak méretben, hanem színűkben és díszítettségükben is.

folklor viselet2

– Milyen visszajelzéseket kaptak az elkészült öltözetekről?

– Falunk egyik ismert embere, Pista bácsi, aki már jóval 70 fölött jár, amikor először látta a viseletben szembe jövő lányokat, megállította őket, majd így szólt: "Állj csak meg, az édesanyámnak ugyanilyen ruhája volt!" Csak ezután tudta meg, hogy ezek azok a viseletek, amelyekkel a régi kort idézzük meg.

– Van-e a projekten kívül más célja a rekonstrukcióval?

– Igen, szeretnénk belőle divatot csinálni, ahogy Erdélyben, úgy Zalában is újra népviseletben járjanak az emberek a közösségi ünnepekre.

A projekt az Európai Unió által társfinanszírozott ERFA forrásból és állami támogatásból valósul meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK