2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tengerre, magyar!

2013. június 19. szerda, 14:41
Címkék:

Az Adriai-tenger magyar emlékeit idézi fel a nagykanizsai Thúry György Múzeumban szombat este megnyíló kiállítás, amelyet a tengerhez kötődő játékos családi programok kísérnek - közölte az intézmény igazgatója sajtótájékoztatóján.

fiume

Múzeumok éjszakája - Adriai magyar emlékek és tengeri programok Nagykanizsán

A Múzeumok éjszakájának programjait ismertetve Száraz Csilla elmondta: Skultéty Csaba gyűjteményéből nyílik meg a Tengerre, magyar! - Fiume magyar emlékezete című időszaki tárlat, amely Fiume (Rijeka), Balatonfüred és Debrecen után látható Nagykanizsán, egészen az év végéig. A kikötői hangulatot idéző kiállítás elsősorban a város magyar emlékeit mutatja be korabeli metszeteken, nyomatokon, térképeken és útikönyveken keresztül. A reklámtárgyak, -cédulák és hirdetések a pezsgő kereskedelmi élet bizonyítékai, de személyes jellegű tárgyi emlékek, egy óriási hajókoffer, hatalmas makett és egy hajó tájolóberendezése is látható lesz.

A tárlat kurátora Benkő Andrea, a kiállítást Kósa László akadémikus, egyetemi tanár nyitja meg, de jelen lesz Skultéty Csaba és Zeljka Corak művészettörténész is.

Kunizs Zsuzsa muzeológus felhívta a figyelmet, hogy a dél-zalai városnak egykor nagyon szoros kereskedelmi kapcsolata volt az Adriával. A kanizsai sörgyár például 40 kocsmát működtetett a tengerparton, a szintén nagykanizsai Grünhut és Társa gabonakereskedő cégnek pedig saját tengeri áruszállító gőzhajója is volt. Ez utóbbit jelképesen meg is építik a Múzeumok éjszakájára az adriai udvarban, családi programok és játékok helyszíneként.

Az érdeklődők hajóinasnak állhatnak, megismerhetik a kötélcsomózás, a kikötés technikáját és a zászlójeleket, kagylóképeket készíthetnek, hajókat hajtogathatnak vagy torpedózhatnak is. A múzeumban ilyenkor hagyományos kincskereső kalandtúra idén a tengeri emlékekhez kötődik, és a Halis István Városi Könyvtár mozgókönyvtári szolgáltatása is ezúttal adriai könyveket kínál a kölcsönzőknek vagy helyben olvasóknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK