2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Könyv Andráshidáról

2011. december 21. szerda, 18:57
Címkék:

Első írásos említésének 800. évfordulóját ünnepelte az idén egész éves rendezvénysorozattal Zalaegerszeg Andráshida településrésze. A jubileumi program zárásaként jelent meg Varga Kálmán György: Andráshida nyolc évszázada című könyve, mely akár karácsonyfa alá valónak is megállja a helyét.

 

A könyv Gébárt és Apátfa történetére is kitér

A könyv 800 évnél régebbről indítja a visszaidézést, annál is inkább, mert az őskortól, az írásbeliség megjelenésétől, de 1211-től a második világháborúig tartó időszak is hangsúlyos. A szerző, aki a településrészi önkormányzat képviselője, amatőr történelem - és helytörténet kedvelő (foglalkozása szerint agrármérnök). S növeli az elismerését, hogy mindössze fél éve volt összegyűjteni és elkészíteni a könyv anyagát. Mint mondja, munka után, nem ritkán a helyett, szabadsága rovására a levéltárban és a könyvtárakban töltötte az idejét búvárkodással, s aztán éjjel- nappal csak írt. Varga Kálmán 27 éve él Andráshidán, reméli ezzel a kötettel tett annyit, hogy "idevalósinak" érezheti magát, a helyhez kötődésére ezzel tette fel az i- re a pontot.

A 200 oldalas könyv 13 fejezetre tagozódik, érinti az egész magyarság múltját, illetve Andráshida (egykori) szomszédjainak, Apátfának és Gébártnak történetét. Természetesen nem marad ki a névadó tulajdonosokról és az itt lévő vagy tervezett hidakról sem a megemlékezés. A szerző kedvenc fejezete a helyi Mindenszentek templom történetére tér ki.

konyv-andrashida 1

Varga Kálmán György folytatást is tervez

Várhatóan lesz folytatás, hiszen jó hatvan évvel adós még a szerző. A második részt, szintén valamely jeles évfordulóhoz kapcsolódva kívánja megírni. Erre jó alkalom 2013, amikor is 100 éve lesz a település első biztonságos közlekedését biztosító betonhídjának elkészülte. Varga Kálmán hozzátette, a második rész bár időben kisebb időszakot fog át, mégis nehezebb lesz megírni, hiszen a közelmúlt személyes érintettségeire tekintettel kíván lenni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK