2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Don: Borzalmak tele

2012. január 15. vasárnap, 15:29
Címkék:

A Don-kanyarban elesett magyar katonák tiszteletére szervezett zarándokút képes dokumentációjából nyílt kiállítás a megyeszékhelyi Apáczai ÁMK klub helyiségében. A fotókat Szabó Antal, a Zalaegerszegi Fotóklub tagja készítette és Tóth István háborús ereklyéivel kiegészítve mutatják be az érdeklődőknek a január 29-ig látható tárlaton.

 

Már több helyen kiállításra kerültek a zarándokút fotói

A kiállítás megnyitón Pete Róbert önkormányzati képviselő mondott ünnepi köszöntőt, történelmi áttekintést adva az 1943. januárjában zajló tragédia előzményeiről és a néhány napos bevetésben a magyar csapatok esélytelenségéről.

don-kiallitas 1

 

Szabó Antal elmondta, a megörökített zarándokutat 2006-ban Varga Imre plébános szervezte, ő azon kevesek közé tartozott, aki anno sértetlenül hazaérkezett a mínusz 40 fokos hidegben, a szinte ellátmány nélkül és korszerűtlen fegyverekkel zajló háborúból. (Emiatti hálájából választotta a papi hivatást). A tíz napos emléktúra alatt több mint 30 tekercs, film felhasználásával készült a képes dokumentum, mellyel a hazafiasság előtt tisztelegnek. Az út során az ortodox egyházi tagok segítségével és útmutatásával meglátogatták a katonai temetőket, imát, fejfát, virágot vittek magukkal. Kapcsolatba kerültek a helyi emberekkel, akikkel kölcsönösen megajándékozták egymást.

A megyén belül már több helyen kiállításra kerültek a fotók, Zalaegerszegen immár harmadik alkalommal. A szervezők remélik, hogy talán hagyománnyá is válhat január 12-én megemlékezni a Don-kanyarban történt borzalmak elszenvedőiről.

don-kiallitas 2

 

A kiállítás megnyitón közreműködött az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, Pintérné Kálmán Marianna önkormányzati képviselő és Nauratyill Eszter.

Varga Imre plébános egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni a megnyitón.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK