2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Deák és a nők

2015. október 07. szerda, 17:10
Címkék:

Soha nem házasodott meg, minimális, amit szerelmi kalandjairól tudunk. A nevéhez kötődő anekdoták ellenére viszont egy humánus, a nőket tisztelő és megbecsülő ember képe rajzolódik ki a kutatásokból.

deak-konyv

Kötetben a 2013-as konferencia anyaga

"Jól esik köztetek lenni..." - Női sorsok, szerepek Deák Ferenc környezetében címmel jelent meg egy átfogó tanulmánykötet, mely a haza bölcsének nőkhöz való kapcsolatát, valós vagy vélt szerelemeit elemzi, de megismerkedhetünk a Deák köreibe (baráti vagy családi) tartozó nőkkel is.

A most megjelent kötet egy 2013-as konferencia anyagából állt össze, melyet Deák Ferenc születésének 210. évfordulójára rendezett a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára, megyei ügyvédi kamara és a Zalaegerszegi Törvényszék. A könyvet Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója szerkesztette, a konferencia anyagát pedig a levéltár gyűjtötte össze.

A kötetet dr. Gyimesi Endre főlevéltáros ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint azt tréfásan megjegyezte: Deákot nem azért hívjuk a haza bölcsének, mert nem nősült meg. Tény azonban, hogy rengeteg anekdotát tulajdonítanak neki, ami a nőkkel és a házassággal kapcsolatos. Mondjuk ilyeneket, hogy "A becsületes ember megnősül, az okos nem". Mindezektől függetlenül nagyfokú szeretetéhség jellemezte, szívesen volt nőtársaságban, még szívesebben tanítgatta őket különféle tudományokra. Magatartásában azonban volt egy nagyfokú védekezés. Oka ennek az is, hogy apátlanul, anyátlanul nőtt fel, visszahúzódó személyiség volt és korán testesedett. Felesleges dolgokról nem szeretett cseverészni, így a fiatal lányok körében sokáig nem volt "menő". Később persze tudásával és bölcsességével képes volt lenyűgözni a női hallgatóságot. Érte szerelmi csalódás is, ami után már szemérmesen elzárkózott, ha szívügyekről esett szó. Életét inkább a hideg megfontolás és nem a szív irányította.

A tizenegy tanulmányt tartalmazó kötet a környezetében lévő hölgyeken keresztül Deák politikusi és emberi oldalát egyaránt az olvasó elé tárja, mely nem is választható el egymástól. Ahogy Kiss Gábor megfogalmazta: ha nem olyan ember lett volna, amilyen, akkor nem lehetett volna sikeres, elismert, köztiszteletben álló politikus, a magyar történelem talán legmakulátlanabb államférfija.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK