2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Áldozatokra emlékeztek

2012. február 25. szombat, 17:49
Címkék:

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen is, a Kosztolányi úti emlékműnél. A résztvevők mécses gyújtással, főhajtással tisztelegtek a Zalaegerszegről a gulagra elhurcolt áldozatok emléke előtt.

Az erőszak napjainkban sem szűnt meg

Ocsovai Grácián, a ferences templom plébánosa beszédében elmondta, sokakat érint a kommunista rezsim 50 éves elnyomó, megfélemlítő tevékenysége. Az államosítás, a vallásgyakorlás és a véleménynyilvánítás tiltása, a más véleményen lévők üldözése, ellenségnek titulálása. Koncepciós perek, gulágszerű táborok okoztak szenvedést. Majd közösen elmondott imára szólította fel az ünnepség résztvevőit, utalva arra, az igazságtalanságok, háborúk, erőszak napjainkban sem szűntek meg.

gulag 1

Az ünnepségen közreműködött Csávás Dóra és H. Horváth Gyula színművészek, akik Szolzsenyicin és Rózsás János írásaiból olvastak fel részleteket. Elhangzott, 700 ezer magyart hurcoltak szovjet munkatáborokba, akik közül 300 ezren odavesztek. A hazatérők is testileg-lelkileg megtört emberekké váltak, akiket itthon hallgatásra kényszerített a hazai titkosszolgálat.

gulag 2

Ocsovai Grácián

A gulág rendszer végleg 1960. január 25-én szűnt meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK