2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A fürdőélet képeslapokon

2012. április 24. kedd, 09:25
Címkék:

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) Keszthely és Vidéke Csoportja és a gyenesdiási József Attila Klubkönyvtár közösen szerveztek egy június elsejéig látogatható tárlatot. A gyenesi községháza földszintjén két budapesti képeslapgyűjtő: Vargha Erzsébet és Kassai Árpád több mint száz képeslapján és mai képeslapokon mutatják be a balatoni - főleg keszthelyi, gyenesdiási - és a hévízi fürdőéletet.

Kiállítás Gyenesdiáson

A patinás üdvözlőlapok nagy része a II. világháború előtti, de akad anziksz az 1890-es évekből is. Kassai Árpád az apjától örökölt szenvedéllyel már 60 éve gyűjti a "művészlapokat", és mostanra a kollekció darabszáma elérte a negyedmilliót. Vargha Erzsébet magyarországi városokról kiadott képes levelezőlap gyűjteményét nagyapja: Szathmáry László alapozta meg, és édesanyja gyarapította tovább.

A tárlatnyitó ünnepségen -melyen balatoni és helyi gyűjtésű népdalok csokrának előadásával közreműködött az Arany Páva Nagydíjas Gyenesdiási Népdalkör- köszöntőjében Gál Lajos polgármester elmondta: a Balaton táji-természeti-környezeti szépségét láttatják azok a képeslapok, amelyek a nagyrégiós turizmus elindulásának emlékeiként villantanak föl részleteket a hegy- és fürdőközségek életéből, az élhetőbb környezet megvalósításának szükségességéről.

gyenes-kepeslap

A tárlatot a "Pro Turismo" díjas, Szalóky Jenő, Gyenesdiás nyugalmazott polgármestere nyitotta meg. Kultúrtörténeti kitekintésében Balatonfüred és Hévíz "egészségturisztikai" fejlődésének históriáját elemezve láttatta, hogyan kell és lehet a civilekkel összefogásban, az idegenforgalom kincseit a települések javára eredményesen hasznosítani. A "Magyar Tengerhez" kötődő egyletek, szövetségek szerepvállalását kiemelve ejtett szót a Balaton folyamatos, robbanásszerű fejlődéséről, aminek igazolásai a kiállított képeslapok.

Vetőné Zeke Erzsébet a NABE Keszthelyi Csoportjának elnöke köszönetét tolmácsolta a segítségért, amelynek révén a kultúrtörténeti emlékképek Gyenesdiáson megelevenítik a Balaton dicső múltját.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK