2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A doni hősök emlékére

2013. január 13. vasárnap, 09:49
Címkék:

Kevésbé köztudott, hogy január 12-e a Don-kanyarnál hősi halált haltak emléknapja, amikor is a Voronyezs környékén harcoló második magyar hadsereg katonáira, az elesettekre és a hadifogságba kerültekre emlékezünk. Zalaegerszegen az Öveges ÁMK-ban rendeztek ez alkalomból fotókiállítást, egy 2006-os zarándokúton készült felvételekkel. Majd a helyi hagyományőrzők a világháborús emlékműnél gyújtottak gyertyát, hangzott fel ima, ének, vers, megemlékező beszéd. A fotókat és a háborús relikvia gyűjteményt Szabó Antal amatőr fotós, a Zalaegerszegi Fotóklub tagja bocsátotta rendelkezésre, aki 2006-ban a Don-kanyarhoz vezető zarándokúton vett részt és tett fogadalmat, hogy az átélteket kiállítás formájában teszi közzé. A megnyitó beszéd Hájas László tisztje volt.

don-oveges 1

A 90 éves férfi 6 évet töltött orosz hadifogságban, melynek emlékét könyvben is megírta. Elmondta, valójában Trianon során elvesztett országrészekért indultak harcba a magyarok egy olyan háborúban, amelyből sem kimaradni, sem azt kikerülni nem lehetett. A második magyar hadseregben, számos zalai fiatal harcolt és esett áldozatul, az oroszokat óriási mértékben (több milliárd dollár értékű harci járművek, közlekedési és hírközlési eszközök és ellátmány formájában) megtámogató amerikai beavatkozást követően.

- A magyar katonák hősök voltak, akik a hazájukért indultak harcba. Minden faluban kellene lenni egy emléktáblának, melyre aranybetűkkel van írva a nevük - mondta Hájas László.

don-oveges 2

A megemlékezés a világháborús emlékműnél folytatódott, ahol Varga Kálmán településrészi képviselő mondott beszédet, a doni - áttörés utóéletét, a katonai és civil áldozatok tragikus sorsát kiemelve.

A programon az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület műsorral működött közre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK